Στις ευρωαγορές η σκυτάλη των ρεκόρ

Στις ευρωαγορές η σκυτάλη των ρεκόρ

Με κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά διαπραγματεύονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ευρωπαϊκής ηπείρου, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τη Wall Street που είδε χτες τους Dow Jones και S&P να διευρύνουν τα δικά τους ρεκόρ, εν μέσω θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου και διατηρούμενης αισιοδοξίας για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 κινείται με 0,31% στις 439,9 μονάδες, έχοντας διευρύνει το ιστορικό υψηλό του στις 440,08 μονάδες, με ώθηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που ενισχύονται κατά 1,6% ενώ τα οικιακά είδη υποχωρούν 0,4%.

Παρόμοια πορεία ακολουθεί και ο γερμανικός DAX ο οποίος δίνει συνέχεια στο ράλι που πραγματοποιεί το 2021 καθώς ενισχύεται κατά 0,66% και έχει διευρύνει το δικό του ρεκόρ στις 15.358 μονάδες. 

Νέο υψηλό στις 6.253 μονάδες σημείωσε και ο γαλλικός CAC 40 που ενισχύεται κατά 0,28%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε το ρεκόρ των 7.024 μονάδων νωρίτερα σήμερα και πλέον κινείται στις 7.013 με άνοδο 0,43%.

Από κοντά ακολουθεί και η περιφέρεια, όπου στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,6% και κινείται στις 8.621 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB κερδίζει 0,12% στις 24.556 μονάδες.

Οι προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ενισχύθηκαν χθες από τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που έδειξαν άλμα σχεδόν 10% των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο, ενώ την ίδια ώρα καθοδικές τάσεις παρουσιάζει οι ανεργία, με τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας να εμφανίζουν σημαντική μείωση άνω των εκτιμήσεων.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό σήμερα, άλμα 18% πραγματοποίησε το ΑΕΠ της Κίνας στο πρώτο τρίμηνο. 

Σε αυτό το κλίμα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ενισχύεται κατά 2,5%, καθώς οι υψηλότερες τιμές των οχημάτων και η ισχυρή ζήτηση στην Κίνα την βοήθησαν να σημειώσει μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση στα τριμηνιαία λειτουργικά της κέρδη.

Όπως προαναφέρθηκε, ευρύτερος δείκτης αυτοκινήτων και ανταλλακτικών ενισχύεται κατά 1,6% και ηγείται των κερδών σήμερα, έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων σημείωσαν άλμα 87,3% τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έρευνα της Refinitiv IBES άλλωστε, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη των εταιρειών του Stoxx 600 θα σημειώσουν άλμα άνω του 55% το πρώτο τρίμηνο, μετά τη βουτιά σχεδόν 40% το ίδιο τρίμηνο πέρυσι όταν ξέσπασε η πανδημία στη Γηραιά ήπειρο.

Στις εταιρικές επιδόσεις της ημέρας, η Bank of Ireland βρίσκεται στην κορυφή του Stoxx 600 με 6,5% αφότου ήρθε σε συμφωνία με τον βελγικό χρηματοπιστωτικό όμιλο KBC για να διερευνήσει το ενδεχόμενο πώλησης του μεγαλύτερου μέρους της ιρλανδικής μονάδας της KBC.

Η γερμανική εταιρεία ντελίβερι HelloFresh εμφανίζει ισχυρή άνοδο 4%, αφότου τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες, οδηγώντας σε αναθεώρηση ανοδικά των προοπτικών για το 2021.

Αντίθετα, η L'Oreal υποχωρεί κατά 2% μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων της, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος παρουσίασε συνολικά ισχυρά αποτελέσματα για το τρίμηνο.