Στην κόψη του ξυραφιού το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Στην κόψη του ξυραφιού το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Θετική εκτίμηση του Οίκου Μοody's όσον αφορά το βάρος του χρέους της Ελλάδας έχει τη σημασία της εν όψει και της προγραμματισμένης αξιολόγησής του στις 19 Νοεμβρίου. Παρ όλα αυτα, το χρηματιστήριο της Αθήνας, βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού  και δυσκολα μπορει να αυτονομηθεί από τις διεθνείς αγορές λόγω των ανησυχιών για το ενεργειακό κόστος που πλήττει την αναπτυξιακή διαδικασία.  Διαγραμματική ανάλυση των δεικτών.

Προσεγγίζοντας το πλέγμα των κινητών μέσων 200 ημερών μετά τη διόρθωση ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ανοδικά διατηρώντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και την άμεση επαφή κυρίως με τις αρνητικές  διεθνείς ειδήσεις. Αποτυπώνει  έτσι η αγορά τη συνήθη ευαλωτότητά της  στις αυξήσεις των τιμών Ενέργειας διεθνώς που επιβαρύνουν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, υπομονεύοντας την αναπτυξιακή διαδικασία.

Δύσκολα επομένως σε αυτή την συγκυρία  το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να αυτονομηθεί θετικά, αν και οι ειδήσεις που την αφορούν εξακολουθούν να είναι θετικές. Με την αναμονή της αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας από την Moody’s στις 19 Νοεμβρίου, ο οίκος προέβη σε ακόμα μία θετική εκτίμηση σε έκθεσή του όσον αφορά το βάρος του χρέους. Όπως αναφέρει, το χρέος της Ελλάδας είναι πιθανόν ακόμα και με ευρύτερα ελλείμματα να σταθεροποιηθεί σύντομα, αλλα πάντως απαιτείται επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα , πριν αρθούν τα μέτρα στήριξης που αφορούν την πανδημική κρίση.

  Η ανάπτυξη οφείλει να είναι τουλάχιστον τόσο υψηλή όσο και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και με την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια αναχρηματοδότησης θα παραμείνουν σχετικά χαμηλά μεσοπρόθεσμα, ο μέσος όρος των τόκων που θα πληρώνονται για το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα μας θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί νέα ελλείμματα φθηνότερα, κάτι το οποίο θα διευκολύνει τη σταθεροποίηση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. 

Παρόλα αυτά, σε εγχώριο επίπεδο με έναυσμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και με το διεθνές κοκτέηλ ειδήσεων στο οποίο έρχεται να προστεθεί και το πλαφόν χρέους των ΗΠΑ, δυσχεραίνεται  η προσπάθεια  για την έκταση της αντίδρασης από τα χαμηλά διμήνου, που σε τεχνικό επίπεδο έφερε τους Δείκτες στην κόψη του ξυραφιού. Πολλές απαιτητικές αποτιμήσεις «ξεφουσκώνουν» λόγω ανησυχιών για την επίδραση του ενεργειακού κόστους και της αύξησης των πρώτων υλών σε βιομηχανία και εμπόριο, που θα επιβαρύνουν ανάλογα τους ισολογισμούς τους.

Η ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

Η διόρθωση από τα υψηλά των 931,94 μονάδων και παρά την προσπάθεια συγκράτησης στις 900 μονάδες, συνεχίστηκε προσεγγίζοντας ένα σημαντικό πλέγμα στηρίξεων. Την στήριξη των 852 μονάδων αλλά και το «πακέτο» των δυο κινητών μέσων 200 ημερών, από το οποίο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε να αντιδρά. Πρώτη κίνηση προς το μικρο- gap ( 882.08-884.03) είναι πολύ πιθανή , με σημείο κλειδί τις 900 μονάδες. Ενδεχόμενη  υπέρβαση των 900 μονάδων θα προσδώσει νέα δυναμική στον δείκτη με προσπάθεια υπέρβασης των 930 μονάδων. Αντίθετα, στο αρνητικό σενάριο, καθοδική διάσπαση των κινητών μέσων 200 ημερών, θα αυξήσει την πίεση των πωλητών και με ανεβασμένο όγκο συναλλαγών, θα οδηγήσει τον δείκτη προς την επόμενη στήριξη του επίπεδου των  827-830 μονάδων.

Παρόμοια κίνηση στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το πλέγμα των δυο κινητών 200 ημερών να λειτουργεί και εδώ ως ισχυρή στήριξη, με την επέκταση της αντίδρασης έως τις 2170 μονάδων να είναι ιδιαίτερα πιθανή. Μόνο η υπέρβασή τους θα δώσει ελπίδες για νεότερα υψηλά στον δείκτη πάνω από τις 2259,27 μονάδες της 14ης Ιουνίου. Καθοδική διάσπαση των κινητών, θα επαναφέρει τις πιέσεις των πωλητών, με στόχο το πολύ ισχυρό επίπεδο των 1975-1980 μονάδων.

Ελαφρώς καλύτερη σε αυτή τη φάση η πορεία του Τραπεζικού δείκτη, που πάντως δεν κατάφερε να κρατήσει τις 552 μονάδες απ όπου διέρχεται ο κινητός μέσος των 50 ημερών. Απαιτείται άμεση επαναφορά του δείκτη, προκειμένου να δοκιμάσει για ακόμα μια φορά το επίπεδο των 575 μονάδων, που ενδεχόμενη υπέρβασή τους θα δώσει την απαραίτητη δυναμική στον δείκτη προς το επίπεδο του περασμένου Μαϊου στις 608 μονάδες, πολύ μακριά πάντως από τα προ-πανδημικά επίπεδα των 825 μονάδων. Στο αρνητικό σενάριο, η απώλεια των 539 μονάδων, επίπεδο σημαντικό, θα σημάνει την υποχώρηση προς το αμέσως επόμενο σημαντικό επίπεδο των 508 μονάδων.