Σταθερός βηματισμός με επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ

Σταθερός βηματισμός με επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ

Πέριξ του αμετάβλητου έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στις 927,29 μονάδες, κερδίζοντας οριακά 0,16% ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας άλλαξε πρόσημο 14 φορές, με το περισσότερο μέρος αυτής να τον βρίσκει σε αρνητικό έδαφος. Το εύρος μεταβλητότητας ήταν στενό, μόλις 5,99 μονάδες, με χαμηλό στις 922,3 (-0,38%) και υψηλό ημέρας στις 928,29 (+0,26%), ενώ και η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια, κοντά στο 54% της μεσοσταθμικής.

Ωστόσο, η προαναφερθείσα εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική, διότι αφορά κυρίως στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που λόγω στάθμισης κράτησαν το Δείκτη αμετάβλητο. Δέκα από αυτές έκλεισαν αρνητικές, με την πλειοψηφία των 25 να συντηρούνται σε χαμηλά πρόσημα, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Περνώντας στις «μικρότερες» (μόνο σε κεφαλαιοποίηση) μετοχές, τα πράγματα ήταν για άλλη μια φορά εντελώς διαφορετικά. Ενδεικτικά, οι μετοχές Τζιρακιάν (+8,7% με υψηλό +15,77%), Έλαστρον (+6,74%), Epsilon Net (+7,71%), Performance (+4,98%), Βιοσωλ (4,22%), Φιερατέξ (+3,77%), ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ (+3,53%), Space (3,52%) είναι μονάχα μερικές από εκείνες που όλο αυτό το διάστημα εκπλήσσουν και που σήμερα έδωσαν βροντερό παρόν.

Ιδιαίτερη μνεία για την πρώτη, εν μέσω ΑΜΚ που έως τώρα χαρίζει στους εμπλεκόμενους πολύ μεγάλο discount, καθώς υπενθυμίζουμε ότι η τιμή της αύξησης είναι στα 2€ (λόγος 1:1). Εξαιρετική και η συμπεριφορά της ΚΡΙ ΚΡΙ, που έπιασε ενδοσυνεδριακά και τον στόχο του έτους (8,20 ευρώ) χωρίς να φαίνεται η παραμικρή ένδειξη για μεταστροφή τέτοιου κλίματος.

Μάλιστα, οι αποδόσεις σε βάθος εβδομάδων ή μηνών είναι άλλη μια απόδειξη της βαθύτατης διάχυσης της ρευστότητας στο ταμπλό. Από τις «φτωχές» ετήσιες αποδόσεις άνω του 100% από Έλαστρον, Καμπά, Revoil, ΕΛΒΕ, και Avax, έως τα εξόφθαλμα διαμάντια της πληροφορικής (λ.χ. +179% η ΒΥΤΕ, +287% η Epsilon, +390% η Ιλυδα), η αγορά βρυχάται από όλες τις πλευρές, ευρισκόμενη σε ισχυρή τάση και με δρόμο μπροστά της.

Σίγουρα είμαστε πάντα διστακτικοί και στην κάθε αφορμή αποτραβιόμαστε κατά το μέρος που θεωρούμε ασφαλές. Αυτή η αφορμή ακούει στο όνομα Fed που βρίσκεται εδώ και καιρό με το δάχτυλο στη σκανδάλη για κάποια ύποπτη δήλωση ή δέσμευση εις βάρος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, και που μοιραία η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα σταθμίσει ακαριαία.

Προς το παρόν, όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, η αγορά ομολόγων δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης (1,47% απόδοση) και η Ευρώπη με επιλεγμένους τίτλους δείχνει ότι έχει ακόμα συνέχεια, στον αχό της δημοσιονομικής στήριξης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.