Στα άδυτα των αγορών κρυπτονομισμάτων της Ασίας

Στα άδυτα των αγορών κρυπτονομισμάτων της Ασίας

Έξι από τα 10 μεγαλύτερα unicorns της αγοράς κρυπτονομισμάτων, έχει την έδρα του στην Ασία. Αντίστοιχα το 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης κρυπτονομισμάτων προέρχεται από κρυπτονομίσματα με έδρα την Ασία. Ανταλλακτήρια με έδρα την Ασία εξυπηρετούν το 98% του όγκου συναλλαγών για τα Ethereum futures, και το 94% για τα Bitcoin futures.

Οι σημαντικότερες χώρες -σταθμοί για τις αγορές κρυπτονομισμάτων στην Ασία είναι η Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Χονγκ Κονγκ, και φυσικά η Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύει η Chainanalysis, το 43% της συνολικής δραστηριότητας στις αγορές κρυπτονομισμάτων - δηλαδή $296 δισ. προέρχεται από συναλλαγές στην Ασία. 

Το 90% των συναλλαγών στην Κίνα αφορά τοποθετήσεις άνω των $10.000

Οι επενδυτές κινούνται κυρίως με βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς στόχους

Οι επενδυτές διαφοροποιούν αισθητά τις τοποθετήσεις τους, με συμμετοχή σε ριψοκίνδυνα και νέα πρότζεκτ

Κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 65% του hashrate του Bitcoin (mining). Αναδυόμενος σταθμός για αυτή την δραστηριότητα αναδεικνύεται η Μαλαισία, λόγω του χαμηλού κόστους ενέργειας

Κίνα

Η Κίνα έχει από τις μεγαλύτερες κοινότητες κρυπτονομισμάτων. Σε αυτό ίσως οφείλεται και η κρατική παρεμβατικότητα, και τα capital controls. Δύο από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων OKex και Huobi έχουν την έδρα τους στην Κίνα.

Την περίοδο 2013-2017 το pair BTC-RMB (Chinese Yuan/renminbi) είχε την μεγαλύτερη ρευστότητα BTC με παραδοσιακά νομίσματα. Φυσικά μεγάλο ποσοστό του όγκου αυτού οφείλεται στην συνήθη δραστηριότητα wash trading που εφαρμόζουν τα κινεζικά ανταλλακτήρια.

Λόγω αυστηρότερων μέτρων από την πολιτεία κατά των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων το 2017 ο όγκος αυτός μειώθηκε αισθητά. Το 2017 η Κίνα απαγόρευσε το Bitcoin trading.

Το 2019 η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως έκλεισε τουλάχιστον 173 ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Τον Ιούλιο 2020, έγινε γνωστό πως μεγάλες κινεζικές τράπεζες πάγωσαν αρκετούς λογαριασμούς που είχαν ενδείξεις ότι έχουν ασχοληθεί με την διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων. Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2020 οι επικεφαλής των ανταλλακτηρίων Huobi & OKEX κρατήθηκαν από τις αρχές για έρευνα.

Παρόλο που το OKex έχει την έδρα του στην Μάλτα, και το Huobi στις Σεϋχέλλες, η δραστηριότητα τους είναι επικεντρωμένη στην Κίνα, κάτι που δημιουργεί μεγάλο ρίσκο τόσο για τους επενδυτές που χρησιμοποιούν αυτά τα ανταλλακτήρια, αλλά και γενικότερα για τις αγορές - καθώς διαχειρίζονται πολύ μεγάλα ποσά κρυπτονομισμάτων.

Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί έδρα για τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια παραγώγων όπως το BitMex και το FTX. Χαρακτηριστικό αποτελεί και ότι στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύονται δύο εταιρείες που η βασική δραστηριοποίηση τους αποτελούν οι αγορές κρυπτονομισμάτων.

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις πολίτες της χώρας που εργάζονται έχει επενδύσει στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ακόμα και το επενδυτικό κοινό ηλικίας 60+ που υπολογίζεται πως έχει μικρή συμμετοχή στις αγορές κρυπτονομισμάτων, στην Νότια Κορέα αποτελεί το 8% του επενδυτικού κοινού. Το 2017, λόγω των capital controls, οι επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν με premium που άγγιζε ακόμα και το 50% για να αποκτήσουν συμμετοχή στο Bitcoin

Θα ακολουθήσει νέα ανάλυση τις επόμενες ημέρες, στο οποίο θα αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων ασιατικών αγορών κρυπτονομισμάτων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.