Στα 2,9 εκατ. δολάρια έκλεισε η πώληση του πρώτου tweet της ιστορίας

Στα 2,9 εκατ. δολάρια έκλεισε η πώληση του πρώτου tweet της ιστορίας

O διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσι πούλησε το πρώτο του tweet, το οποίο δημοσίευσε το 2006, ως ψηφιακό συλλεκτικό έργο (non-fungible token - NFT) σε δημοπρασία μέσω της νεοσύστατης πλατφόρμας αγοραπωλησίας tweets, Valuable By Cent για 2,9 εκατ. δολάρια.

Τα ψηφιακά συλλεκτικά έργα είναι επαληθεύσιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, εγγυημένα μέσω της τεχνολογίας blockchain. Ωστόσο, αντίθετα με τα κρυπτονομίσματα που είναι ισοτιμίες blockchain, τα NFT's δεν είναι ανταλλάξιμα, καθώς κάθε ένα είναι ξεχωριστό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Ουσιαστικά, αντιμετωπίζονται ως σπάνιες συλλεκτικές κάρτες.

Σύμφωνα με τη νεοσύστατη πλατφόρμα αγοραπωλησίας tweets, Valuable By Cent, ο νικητής της δημοπρασίας του tweet του Ντόρσει θα λάβει «μία ψηφιακή βεβαίωση του tweet, η οποία θα είναι μοναδική αφού θα έχει την υπογραφή και την επαλήθευση του δημιουργού του tweet»

Επιπλέον, ο νικητής της δημοπρασίας θα λάβει κάποια δεδομένα σχετικά με το αυθεντικό tweet όπως «πότε δημοσιεύτηκε, ποια είναι τα περιεχόμενα του κειμένου του, τη χρονική σήμανση του (timestamp), και την ψηφιακή υπογραφή από την ηλεκτρονική διεύθυνση του ψηφιακού πορτοφολιού του δημιουργού».

Ο Ντόρσι είχε προηγουμένως δηλώσει ότι τα έσοδα από τη δημοπρασία θα μετατραπούν σε bitcoin και έπειτα θα δωρηθούν για την καταπολέμηση του COVID-19 στην Αφρική.

Η δημοτικότητα των ψηφιακών συλλεκτικών έργων έχει αυξηθεί εκθετικά τους τελευταίους μήνες καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε NFTs όπως τα NBA Top Shot και άλλα ψηφιακά έργα. H μεγαλύτερη αγορά μέχρι σήμερα να είναι στα 70 εκατ. δολάρια για το έργο «Everydays: The First 5000 Days» του καλλιτέχνη Μπίπλ.