Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές με επίκεντρο την πανδημία

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές με επίκεντρο την πανδημία

Με σημαντικές απώλειες κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με φόντο τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που πρότεινε η ΕΕ και τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, όπως έδειξε ο δείκτης PMI.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 καταγράφει απώλειες 0,9% και κινείται στις 407,15 μονάδες, με τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής να υποχωρεί άνω του 1,8%.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει απώλειες 0,6% στις 13.824 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 0,5% στις 6.680 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που επίσης υποχωρεί κατά 0,9% και κινείται στις 5.538 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,85% στις 22.013 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 έχει κατέλθει στις 8.018 μονάδες με απώλειες 1,3%. 

Σε εταιρικό επίπεδο, οι μετοχές των αεροπορικών Lufthansa και Air France σημειώνουν πτώση 3,5% και 4,4% αντίστοιχα, ενώ βουτιά σχεδόν 13% πραγματοποιεί ο τίτλος του ταξιδιωτικού ομίλου TUI, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής.

Στο αρνητικό κλίμα της ημέρας συνέβαλλαν περαιτέρω τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, η οποία σημείωσε σημαντική συρρίκνωση τον Ιανουάριο καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας έπληξαν σοβαρά τον προεξέχοντα τομέα των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε κάτω των 50 μονάδων, στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,1 του Δεκεμβρίου, κάτω και από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση στις 47,6 μονάδες.

Σχετικά καλύτερα κινήθηκε πάντως ο PMI υπηρεσιών που σημείωσε επίσης πτώση στις 45 μονάδες από τις 46,4 αλλά «νίκησε» τις εκτιμήσεις για υποχώρηση στις 44,5 μονάδες.