Σημαντικές απώλειες έφερε η επιστροφή των πωλητών στην Wall Street

Σημαντικές απώλειες έφερε η επιστροφή των πωλητών στην Wall Street

Ισχυρές απώλειες, που έφεραν τον Dow Jones προσωρινά κάτω από τις 30.000 μονάδες, κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η έντονη επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών έφερε νέο sell-off, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις γύρω από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της GameStop.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 29.980 μονάδες, υποχωρώντας κατά 622 μονάδες ή 2,03%, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσίασε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που έκλεισε στις 3.714 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 1,93%.

Σημαντικές απώλειες και για τον δείκτη Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 13.070 μονάδες, με πτώση 2%, ενώ νέο άλμα άνω του 10% κατέγραψε ο δείκτης VIX, που μετρά την μεταβλητότητα της αγοράς, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 33,34 μονάδες.

Στο ταμπλό, απώλειες 3,7% σημείωσε ο τίτλος της Apple, ενώ η μετοχή της GameStop κατέγραψε νέο «άλμα» 67%, ανεβάζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη της εταιρείας στο 400%!

Στο μέτωπο της πανδημίας, που συνιστά το σημαντικότερο βαρόμετρο της τρέχουσας εποχής, o φαρμακευτικός γίγαντας Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι η μία δόση του εμβολίου που αναπτύσσει ήταν 66% αποτελεσματική στην πρόληψη της ασθενείας covid-19, με τα ποσοστά αποτελεσματικότητας ωστόσο να είναι μειωμένα όσον αφορά τις πρόσφατες παραλλαγές του ιού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα κλινικά ευρήματα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson δείχνει να λειτουργεί καλύτερα στις ΗΠΑ, όπου εμφάνισε αποτελεσματικότητα 72% με βάση την αρχική μορφή του κορονοϊού, σε σύγκριση με το 57% της Νότιας Αφρικής, η οποία αντιμετωπίζει μια νέα μετάλλαξη.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που εστιάζουν οι επενδυτές, η πλατφόρμα συναλλαγών Robinhood άντλησε 1 δισ. δολάρια από επενδυτές για την ενίσχυση του ισολογισμού της, μετά τους περιορισμούς που επέβαλλε απαγορεύοντας ουσιαστικά τις συναλλαγές σε πολλούς πελάτες της για τον τίτλο της GameStop και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι μικροεπενδυτές του φόρουμ WallStreetBets στο Reddit, τοποθετήθηκαν συντεταγμένα τις προηγούμενες ημέρες μετοχές προκαλώντας εξωφρενικές διακυμάνσεις και μεγάλες απώλειες για τα hedge funds που είχαν ανοίξει θέσεις short σε παραπαίουσες εταιρείες όπως η GameStop και η AMC Entertainment.

Υπό την προσδοκία δε ότι η Robinhood, που προχώρησε σε μερική άρση των περιορισμών τελικά θα τους άρει πλήρως, οι δύο τίτλοι επανήλθαν ξανά σήμερα συνεχίζοντας τα θηριώδη ράλι τους, με την GameStop να ενισχύεται κατά 60% περίπου και την AMC κατά 45%.