Σε ομηρία οι σχιστολιθικοί παραγωγοί και οι τιμές του πετρελαίου

Σε ομηρία οι σχιστολιθικοί παραγωγοί και οι τιμές του πετρελαίου

[email protected]

Θα περίμενε κανείς ενόψει της τηλεδιάσκεψης αύριο του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να είναι λίγο πιο «ζωηρή» η διακύμανση του πετρελαίου τις τελευταίες δύο μέρες. Πόσο μάλλον μετά τις πρωινές «πληροφορίες» του ρώσικου πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, περί ήδη έτοιμης συμφωνίας για περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου.

Να φταίει το γεγονός ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν μετά τις συνομιλίες των υπουργών Ενέργειας των G20 την Παρασκευή;

Ή μήπως η αγορά αμφιβάλει ότι το «άκρως εμπιστευτικό σχέδιο για τις νέες ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου» θα γίνει δεκτό από όλους τους «εταίρους»;

Χθες πάντως ήταν μια μέρα ιδιαίτερα φορτωμένη για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ, καθώς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με αρκετές χώρες της συμμαχίας, προκειμένου να κάνει το απαρραίτητο «μασάζ» και να ακούσει τις προτάσεις τους. Προφανώς και ένας από τους λόγους που η τηλεδιάσκεψη μεταφέρθηκε σήμερα έναντι του αρχικού της προγραμματισμού για τη Δευτέρα που μας πέρασε, ήταν να δοθεί ο απαρραίτητος χρόνος έναντι να συζητηθούν πιο διεξοδικά οι προτάσεις και να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας συμφωνίας.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του ΟΠΕΚ+, την Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας των G20 θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν το σενάριο μίας ευρύτερης μείωσης στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά.

Θα έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον κατά πόσον οι χώρες θα συμφωνήσουν σε κοινή μείωση παραγωγής, προκειμένου να διασώσουν τις τιμές από την πτώση σε μια εποχή που κανείς δεν αγοράζει πετρέλαιο, λόγω του lockdown έναντι να προστατευθεί ο ευρύς πληθυσμός από τoν SARS-CoV-2. Για να κάνουμε και μια εισαγωγή στην ανάλυση της στήλης το Σαββατοκύριακο, θα προσθέσουμε στην παραπάνω πρόταση και την παράμετρο ότι κανείς δεν θα αγοράζει πετρέλαιο και στο μέλλον, λόγω της απαίτησης για λιγότερους ρύπους και περισσότερη «πράσινη» ενέργεια.

Όλοι χάνουν, άλλα κάποιοι χάνουν περισσότερο από τις χαμηλές τιμές

Η υπερπροσφορά τη δεδομένη χρονική περίοδο που η ζήτηση για πετρέλαιο έχει «λυγίσει», λίγο πολύ είναι εναντίον όλων, ακόμα και της Σαουδικής Αραβίας. Παρά το γεγονός ότι η εξόρυξη πετρελαίου της στοιχίζει πολύ λιγότερο από ότι στη Ρωσία ή τις ΗΠΑ, εντούτοις ο προϋπολογισμός της δεν ισοσκελίζεται σε αυτές τις χαμηλές τιμές.

Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε τον πρωταρχικό στόχο της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας: αμφότερες επιδόθηκαν σε έναν αγώνα απόσπασης μεριδίων αγοράς με κρυφό στόχο τους Αμερικανούς παραγωγούς, που είναι οι πιο ευάλωτοι σε όρους κόστους παραγωγής και χρέους.

Yπάρχει όμως και η πίεση των παράπλευρων απωλειών. Η υπερπαραγωγή ορισμένων επηρεάζει άμεσα χώρες όπως είναι το Ιράκ, η Αλγερία, το Ομάν, το Εκουαδόρ, η Γκαμπόν και η Νιγηρία, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για ένα έστω μικρό time out;

Χωρίς συμμετοχή των ΗΠΑ στις περικοπές, σχεδόν απίθανη η συμφωνία

H Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν ήδη «επικοινωνήσει» ποικιλοτρόπως ότι θα προχωρήσουν σε μείωση παραγωγής, μόνο αν οι ΗΠΑ αναλάβουν μέρος αυτού του μεριδίου, ήτοι να συμμετέχουν στις μειώσεις όχι μόνο οι παραγωγοί OPEC +, αλλά και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Βραζιλία. Όπως χαρακτηριστικά διαμηνύεται με κάθε τρόπο και μέσο «Όλοι οι παραγωγοί πρέπει να σταθούν ενώπιον των ευθυνών τους».

Προφανώς είναι ένα δύσπεπτο μήνυμα για τον Πρόεδρο Τραμπ και εκ διαμέτρου αντίθετο από το πανηγυρικό tweet της προηγούμενης Πέμπτης περί μείωσης παραγωγής έως και 15 εκατομμυρίων βαρελιών από «τους άλλους».

Και μόνο βέβαια ο ισχυρισμός του Αμερικανού προέδρου πως έπεισε Ριάντ και Μόσχα να μειώσουν από κοινού την παραγωγή «μαύρου χρυσού» από 10 έως 15 εκατ. βαρέλια την ημέρα στάθηκε αρκετός για να πάρουν την ανιούσα οι τιμές του πετρελαίου. Για να παραμείνουν όμως σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει το νέο του tweet του Προέδρου να συμπεριλαμβάνει και τις ΗΠΑ στην συμφωνία περικοπής.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι ότι στις ΗΠΑ, τα επίπεδα παραγωγής αποφασίζονται από μεμονωμένες εταιρείες, κάτι που καθιστά την όποια προσπάθεια περικοπών εξαιρετικά δύσκολη.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ακόμα και αν ο Πρόεδρος Τραμπ καταπιεί το πικρό ποτήρι και δεχθεί συμμετοχή στις περικοπές, είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο η όποια συμφωνία θα είναι διατηρήσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα μικρό παράθυρο νημεμίας, καθώς ακόμα και αν έχουμε συμφωνία, ενδεχομένως οι περιπέτειες να επιστρέψουν σύντομα.

Γροθιά στο μαχαίρι τα στοιχεία της EIA

Η ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει καθώς η πανδημία έχει μειώσει τη ζήτηση, κλείνοντας ουσιαστικά την παγκόσμια εμπορική αεροπορία, μειώνοντας τη ζήτηση βενζίνης καθώς οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι κ.ο.κ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Τα αποθέματα αργού, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 15,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 3 Απριλίου. Καθώς κέντρα αποθήκευσης αλλά και δεξαμενόπλοια αρχίζουν και «γεμίζουν», η παραγωγή αργού έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται, με την ημερήσια παραγωγή των ΗΠΑ να πέφτει κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση της από τον Ιούλιο του 2019.

Με ή χωρίς συμφωνία περικοπής παραγωγής, προς το παρόν η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι καταδικασμένη.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.