Σε κλοιό πωλήσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε κλοιό πωλήσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

H συνδυασμένη αφήγηση της επικείμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed και της αυξητικής τάσης της τιμής του πετρελαίου λόγω της ανησυχίας στη Μέση Ανατολή, επεξέτεινε τη διστακτικότητα διεθνώς. Έτσι, κοκκίνισαν τα ταμπλό ανά τον κόσμο, με την Αθήνα να ακολουθεί μεν (-1,22% στις 944,64 μονάδες), με ελεγχόμενες όμως ρευστοποιήσεις.

Τα πρόσημα ήταν ζυγισμένα υπέρ της πτώσης, με 8 μετοχές της μεγάλης και 4 της μεσαίας να διατηρούν τα θετικά πρόσημα, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί κάποια κίνηση πανικού. Και δεδομένης της μέτριας συναλλακτικής δραστηριότητας των 63 εκατ. ευρώ, κάτι που συνάδει με συνεδριάσεις διορθωτικού χαρακτήρα κόντρα σε υφιστάμενη ανοδική τάση, ενδέχεται να υφίσταται μια κατοχύρωση κερδών, τουλάχιστον προς το παρόν, και συνεπακόλουθα μια -ακόμα- ευκαιρία για επανατοποθετήσεις, ιδίως σε τίτλους με καλή πρότερη συμπεριφορά στο ταμπλό.

Ενδεικτικά, το τελευταίο διάστημα η αγορά κλίνει προς μετοχές με μερισματική πολιτική, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Μεταξύ αυτών, οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος, της Elval, του ΟΠΑΠ, της Jumbo, των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κ.λπ. Και τούτο διότι καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος της αγοράς, ήτοι ο κίνδυνος απομείωσης της τιμής μιας μετοχής, ή αυστηρότερα μειώνεται η προβλεπτική ικανότητα, απόρροια των συνισταμένων διεθνώς, προτιμώνται τέτοιες μετοχές.

Επιμέρους, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΑΛΦΑ έδωσαν τον τόνο, τουλάχιστον σε επίπεδο στάθμισης, τόσο εξαιτίας της αρνητικής συμπεριφοράς τους (-1,81%, -2,02%, -1,65% και -2,33% αντίστοιχα), όσο και λόγω του υψηλού τζίρου τους (8,84, 7,04, 6,77 και 7,47 εκατ. ευρώ).

Αντίστοιχα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έδωσε και πάλι πολύ αρνητική έκπληξη, τη μετοχή της Epsilon, που στην 7η συνεχόμενη πτωτική της συνεδρίαση κατέγραψε απώλειες 10,65% με πάρα πολύ βαριούς όγκους 15 φορές ανώτερους του μεσοσταθμικού, χάνοντας μάλιστα το 28% της αξίας της από τα υψηλά της κίνησης.

Στο ίδιο μοτίβο και η μετοχή της Entersoft, που απώλεσε 4,86% από το άνω όριο της τάσης των 6 ευρώ, χτυπώντας σήμερα σε σημεία στήριξη με πολύ χλιαρή συναλλακτική δραστηριότητα.

Γενικά, ο Γενικός Δείκτης έχει πλέγμα στηρίξεων στην περιοχή των 925-930 μονάδων, που συνιστούν και το προ ημερών κατοχυρωμένο επίπεδο από τον πολύμηνο σχηματισμό συσσώρευσης, με τον στόχο να παραμένει ανοιχτός στις 1020-1040. Υπενθυμίζουμε δε ότι το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σήμερα (942,66 μονάδες) σημειώθηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής (942,59), οπότε βραχυπρόθεσμα έχει κάποια αξία.

Παρεμφερή -μέτρια- εικόνα από άποψη τζίρου παρατηρήθηκε στην αγορά παραγώγων, με τα ΣΜΕ της Alpha να σηκώνουν ονομαστικό όγκο 10,9 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενα από εκείνα της ΔΕΗ (9,6 εκατ. ευρώ).

Πολύ καλή συμπεριφορά είδαμε για άλλη μια φορά από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κράτησε επαφή και με τα πρόσημα των λοιπών δεικτών (ΔΤΡ -1,45%, FTSE25 -1,38%), χωρίς να θυμίζει σε τίποτα με τον παλιο ..καλό καιρό.