«Rifle the Ripple» από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- Μήνυση για πώληση XRP αξίας 1,3 δισ. δολαρίων

«Rifle the Ripple» από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- Μήνυση για πώληση XRP αξίας 1,3 δισ. δολαρίων

Η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε χθες πως μηνύει το Ripple για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων των αγορών κινητών αξιών. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μήνυσης όπως έγινε γνωστό, το Ripple προχώρησε σε πωλήσεις σε ιδιώτες επενδυτές κινητές αξίες που ξεπερνούσαν τα $1,3 δισ. σε αξία. 

Στον απόηχο των νέων, το ψηφιακό νόμισμα, έχασε μέσα σε 24 ώρες το 34% της αξίας του και υποχώρησε στην τέταρτη θέση κεφαλαιοποίησης των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων. 

 Ο CEO του Ripple, Brad Garlinghouse είχε ήδη ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κινηθεί νομικά. 

Στο τελευταίο μας άρθρο “Λεφτά από τον αέρα” τον Νοέμβριο στο οποίο είχαμε αναφερθεί στην RIPPLE, είχαμε προειδοποιήσει τους αναγνώστες του Liberal Markets να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την αιφνίδια άνοδο που παρουσίαζε το τρίτο μεγαλύτερο κεφαλαιοποίηση ψηφιακό νόμισμα. 

Ο αναμενόμενος αντίκτυπος είναι αρκετά ισχυρός, για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, ενώ το μέλλον του Ripple είναι αβέβαιο για το επόμενο διάστημα. 

Τα περισσότερα ανταλλακτήρια, ειδικά όσα εδρεύουν στις ΗΠΑ, είναι πιθανότερο να σταματήσουν την διαπραγμάτευση του XRP καθώς μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με την νομοθεσία αναφορικά με τις κινητές αξίες. 

Ήδη επενδυτικά κεφάλαια, όπως το Bitwise ξεκίνησαν να ρευστοποιούν τις θέσεις τους. Το Bitwise συγκεκριμένα ρευστοποίησε κρυπτονομίσματα XRP αξίας $9,3 εκατομμυρίων, που αποτελούσε το 3,8% του επενδυτικού portfolio του fund. Το fund σε σύντομη ανακοίνωση του ανέφερε πως δεν επενδύει σε ψηφιακά νομίσματα που πιθανόν να είναι κινητές αξίες. 

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση της Grayscale, που δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί. Το Grayscale XRP Trust, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε στην διάθεση μας (15 Δεκεμβρίου) διαθέτει κρυπτονομίσματα XRP αξίας $18,5 εκατομμυρίων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει πως θα επηρεαστούν και τα ανταλλακτήρια τα οποία αποτελούν:

-Το 18% του όγκου συναλλαγών του Bitstamp 

-To 8% του όγκου συναλλαγών του Coinbase

-To 5,5% του όγκου συναλλαγών του Kraken

-To 4% του όγκου συναλλαγών του Binance

Αυτό στον αντίποδα αναμένεται να επηρεάσει θετικά πολλά κρυπτονομίσματα, καθώς πιθανώς τα ίδια χρήματα τοποθετηθούν σε άλλα κρυπτονομίσματα. 

Μια μικρή περίληψη της αγωγής: 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκινάει με σύντομη περίληψη, στην οποία προσπαθεί να συσχετίσει την λειτουργία της εταιρείας Ripple με το ψηφιακό νόμισμα XRP. Η εταιρεία στο πρώτο legal memo που είχε ζητήσει, είχε λάβει το υπόμνημα πως το κρυπτονόμισμα πιθανώς να θεωρείται κινητή αξία. Αναφορικά με την αρχική διανομή του κρυπτονομίσματος, αποδεικνύεται η σημαντική πρωτοβουλία ενός κεντρικού συστήματος, που δεν είναι άλλο από την εταιρεία Ripple - η οποία έχει στελέχη όπως κάθε εταιρεία. 

Μεταξύ του Οκτωβρίου 2016 και Οκτωβρίου 2017 η εταιρεία πλήρωσε $6.8 εκατομμύρια σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. 

Κέρδη πέρα από κάθε φαντασία για τους συνιδρυτές 

Ο Larsen, πρώην CEO μαζί με την σύζυγο του πώλησε επιπροσθέτως XRP αξίας $450 εκατομμυρίων σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ ήταν πολίτης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μήνυμα του σε επενδυτές τον Ιούνιο του 2019, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να συνεχίσει την πώληση των ψηφιακών του νομισμάτων. Τον Σεπτέμβριο του 2020, επιβεβαίωσε μέσω κοινωνικών δικτύων πως είχε μεταφέρει σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ψηφιακά νομίσματα αξίας $115 εκατομμυρίων. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.