Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα

Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα

Στα προ κορονοϊού επίπεδα διαμορφώνονται σήμερα τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου αλλά και της Ελλάδας, καθώς η ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής αλλάζει τα δεδομένα και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για ολόκληρο το status quo της Ευρώπης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί 6,58% στα 1,10% ενώ πρωτύτερα υποχωρούσε άνω του 8% με χαμηλό ημέρας στο 1,085%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου 2020, όταν ακόμη στη χώρα μας – αλλά και στην Ευρώπη – η επίδραση (στις αγορές) του Covid-19 ήταν μηδενική.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μαρτυρά επιστροφή στην… κανονικότητα, ενώ θυμίζουμε πως το ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές ήταν όταν κατήλθε στο 0,92% στα μέσα Φεβρουαρίου 2020.

Η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων επίσης υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, με το 10ετές σήμερα να πέφτει στο 1,127% με υποχώρηση 2,63%.

Μεγάλη υποχώρηση καταγράφει και το ισπανικό 10ετές το οποίο έχει κατέλθει στο 0,334% με ράλι πτώσης κατά 8,13%, επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του περασμένου Μάρτη.

Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων, έχουν μικρότερη (ή και καθόλου αποφόρτιση), δεδομένου ότι οι επενδυτές – μετά τη συμφωνία – στρέφονται σε ομόλογα και προϊόντα που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδών.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αγορές ενθαρρύνθηκαν όχι μόνο από το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και από την επίδειξη αλληλεγγύης και κοινής ανάληψης χρέους από τις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμφωνία ίσως είναι η πιο κρίσιμη συμφωνία των τελευταίων δεκαετιών, που «ενοποιεί» περαιτέρω την Ένωση σε μια περίοδο μεγάλης, πρωτοφανούς κρίσης, δίνοντας το σύνθημα ότι καμιά χώρα της Ε.Ε. δε θα αφεθεί στην τύχη της…