Ράλι 24% μετά τις δηλώσεις Τραμπ για συμφωνία Ρωσίας - Σ. Αραβίας
Πετρέλαιο

Ράλι 24% μετά τις δηλώσεις Τραμπ για συμφωνία Ρωσίας - Σ. Αραβίας

Για συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για περικοπή 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου τη μέρα έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «εκτοξεύοντας» τις τιμές του αργού κατά 24%.

Σε δήλωσή του στο CNBC, ο Τραμπ έκανε λόγο για 10 εκατ. βαρέλια αλλά ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή της τάξης των 15 εκατ. βαρελιών.

Το Κρεμλίνο διέψευσε τον ισχυρισμό του προεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τον οποίο είχε επικοινωνία τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της παραγωγής του πετρελαίου. "Δεν υπήρξε επικοινωνία μέχρι στιγμής" είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμιτρι Πεσκοφ στο πρακτορείο Interfax. 

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την αγορά πετρελαίου, σημείωσε ο Πέσκοφ. Ούτε υπάρχουν σχέδια για τέτοιου είδους συνομιλίες υψηλού επιπέδου ούτε την Πέμπτη ούτε την Παρασκευή, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ράλι με κέρδη που άγγιξε το 25% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ώθηση που έδωσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τις οποίες εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα φτάσουν σύντομα σε συμφωνία όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου.

«Είναι πολύ κακό για τη Ρωσία, είναι πολύ κακό για τη Σαουδική Αραβία. Εννοώ πως είναι κακό και για τους δύο. Πιστεύω ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Μαΐου έκλεισε στα 25,32 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας κέρδη 24,67% ή 6,57 δολάρια.

Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου κατέγραψε αύξηση 17,8% ή 4,4 δολάρια/βαρέλι και διαμορφώθηκε στα 29,14 δολάρια ανά βαρέλι.