Πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το «άτακτο» Brexit σε πρώτο πλάνο

Πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το «άτακτο» Brexit σε πρώτο πλάνο

Πτωτικές τάσεις κυριαρχούν στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών δεικτών καθώς κρίσιμη θεωρείται τόσο η σημερινή ημέρα όσο και η τρέχουσα εβδομάδα για το μέλλον της Βρετανίας, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η ψηφοφορία της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Εργατικών ώστε να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,42% με όλους τους τομείς να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Στους επιμέρους δείκτες, η πτωτική τάση της στερλίνας οδήγησε σε θετικό έδαφος τον δείκτη FTSE 100 με άνοδο 0,10%. Να σημειωθεί πως η στερλίνα έσπασε το «φράγμα» του 1,2 δολαρίου στην ισοτιμία της με το αμερικανικό νόμισμα, σημειώνοντας την χειρότερή της επίδοση από το 2016 κι έπειτα.

Στον αντίποδα, με πτώση 0,52% άνοιξε ο δείκτης DAX, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινείται κι ο δείκτης CAC, που χάνει 0,38%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB να χάνει 0,30% όπως κι ο ισπανικός IBEX 35 που καταγράφει μείωση 0,25%.

Στις ασιατικές αγορές, οριακή άνοδο σημείωσε ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας, κλείνοντας στις 20.625,16 μονάδες με άνοδο 0,02%. Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και ο δείκτης Shangai με άνοδο 0,21%, ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ λίγο πριν το κλείσιμο να διαπραγματεύεται στις 25.507,80% μονάδες, χάνοντας 0,38%, καθώς η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ παραμένει ως απειλή για τους επενδυτές.