Πρώην Υπ. Ενέργειας ΗΠΑ: Το βάρελι πετρελαίου μπορεί να φτάσει εύκολα στα 100 δολάρια

Πρώην Υπ. Ενέργειας ΗΠΑ: Το βάρελι πετρελαίου μπορεί να φτάσει εύκολα στα 100 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν «πολύ εύκολα» να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του ΟΠΕΚ +, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουιλέτ στο CNBC την Τρίτη.

Από την άλλη πλευρά, είναι «εξίσου πιθανό» ότι οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να καταρρεύσουν. «Εάν δεν υπάρχει συμφωνία για την παραγωγή και οι χώρες  αποχωρήσουν ή να κάνουν ανεξάρτητες κινήσεις, θα μπορούσαμε να έχουμε κατακόρυφη πτώση των τιμών» δήλωσε ο πρώην Υπουργός Ενέργειας την τελευταία διετία της προεδρίας Τραμπ.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ πιέζουν για μια συμφωνία χαλάρωσης των περικοπών και την παράτασή της έως το τέλος του επόμενου έτους καθώς οι ανάγκες για μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου είναι αυξημένη σημαντικά.

Αρχικά η συμφωνία προέβλεπε την αύξηση της παραγωγής κατά  400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ επιμένουν ότι η αύξηση της παραγωγής πρέπει να αντικατοπτρίζει τις παραγωγικές δυνατότητες της κάθε χώρας, καθώς πρόθεσή τους είναι η ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου.