8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Πού οφείλεται η μεγάλη «βουτιά» των κρυπτονομισμάτων

Πού οφείλεται η μεγάλη «βουτιά» των κρυπτονομισμάτων
Shutterstock

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περίπου 48,5% από το υψηλό όλων των εποχών, σε σύγκριση με πτώση 10% του δείκτη Nasdaq 100. Παρά την πτώση των τιμών, η δυσκολία εξόρυξης στο δίκτυο Bitcoin κατέγραψε μια νέα υψηλή δυσκολία εξόρυξης όλων των εποχών, σηματοδοτώντας πολύ ισχυρή υποστήριξη της κοινότητας παρά το συνεχιζόμενη bear market. Η συντριβή της αγοράς επιδεινώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα να υποχωρεί στα $34,417.

Τελευταία φορά που είδαμε αντίστοιχα επίπεδα ήταν τον Ιούλιο του 2021. Με αντίστοιχη πτώση κινήθηκε σχεδόν το σύνολο της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Σαράντα έξι από τα εκατό μεγαλύτερα σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα έχασαν τουλάχιστον το 30% της κεφαλαιοποίησης τους σε μόλις επτά ημέρες, με τις ζημιές σε ορισμένα να ξεπερνούν ακόμα και το 50%. Το $ΕΤΗ κατέγραψε ζημιές 27%, ενώ το $BTC 18.4% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων την Κυριακή ανέρχονταν στα 1,7 τρισ. δολάρια, συγκριτικά την Παρασκευή που υπερέβαινε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ερωτήματα είναι αρκετά. Τι μπορεί να οδηγεί πτωτικά τις αγορές κρυπτονομισμάτων;

  • Είναι η Fed που ανακοινώνει επιθετικά μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού;
  • Οι μετοχές τεχνολογίας επηρεάζουν τις τιμές κρυπτονομισμάτων;
  • Ήρθε η ώρα για bear market την στιγμή που τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κινούνταν μόνο ανοδικά το 2020 & 2021;

Κακές ειδήσεις για την αγορά κρυπτονομισμάτων

Την περασμένη Τετάρτη, ο Erik Thedéen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, ζήτησε την απαγόρευση σε όλη την περιφέρεια της ΕΕ των ενεργοβόρων πρωτοκόλλων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούν τον αλγόριθμο Proof of Work. Αυτή την εβδομάδα, τρία κράτη - η Βρετανία, η Ισπανία και η Σιγκαπούρη- έλαβαν ενεργά μέτρα για να περιορίσουν τη διαφήμιση των κρυπτονομισμάτων.

Η Βρετανία υπέβαλε νέα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών από τις παραπλανητικές διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων. Εν τω μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Αγοράς Κινητών Αξιών της Ισπανίας επέβαλε υψηλά πρόστιμα αν δεν τηρούνταν οι νέοι κανονισμοί διαφήμισης για τους influencers.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) εξέδωσε επίσης μια γενική απαγόρευση της διαφήμισης κρυπτονομισμάτων, αλλά και των μηχανημάτων ATMs. Την Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε μια έκθεση που ζητούσε την πλήρη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων. Επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες, η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε την άμεση διακοπή των εργασιών εξόρυξης στη Ρωσία και την απαγόρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα.

Ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler είπε ότι η ρυθμιστική λάμψη των προβολέων της SEC θα στραφεί πλήρως προς τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων τους επόμενους μήνες. Η SEC αντίστοιχα απέρριψε την πρόταση της First Trust Advisors και της SkyBridge για το Bitcoin ETF την Πέμπτη. Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης με τη λεία να αγγίζει τα $35 εκατομμύρια δολάρια.

Αντίστοιχα επώδυνες ήταν οι αγορές για εισηγμένες που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα. Οι μετοχές του Robinhood, της δημοφιλούς εταιρείας με μηδενικά τέλη χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έχουν υποχωρήσει σχεδόν 30% από την αρχή του 2021. Από τότε που εκτινάχθηκε στα υψηλά όλων των εποχών πάνω από τα 80 $ αμέσως μετά το ντεμπούτο της στη δημόσια αγορά, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 80%.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή του μεγαλύτερου αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase υποχώρησε 23,5% από την αρχή του έτους και έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 13,38 δολαρίων.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ακόμη χειρότερη για τη MicroStrategy, η οποία έπεσε μετά από αναφορές ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε απορρίψει την προσέγγιση της εταιρείας για τη λογιστική των αποθεματικών της σε bitcoin στις οικονομικές γνωστοποιήσεις.

Τι λένε τα patterns από τα on-chain δεδομένα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων;

Παρατηρώντας τα αποθεματικά του ανταλλακτηρίου Bitfinex, μητρικής εταιρείας του Tether, και ανταλλακτήριο που χρησιμοποιείται από την πρώτη γενιά των επενδυτών - φαλαινών - παρατηρούμε μεγάλη αύξηση των αποθεματικών τις ημέρες που έπονται μεγάλες πτώσεις.

Μετά το τελευταίο ATH του Νοεμβρίου του Bitcoin των 69.000 $, οι βραχυπρόθεσμοι κάτοχοι άρχισαν να πωλούν με αποτέλεσμα να μετρούν ζημιές. Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και συνειδητοποίησαν τις απώλειές τους κατά το πρόσφατο λουτρό αίματος.

Το Open Interest του BTC επανήλθε επιτέλους στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, κάτι που σηματοδοτεί ότι πλέον δεν κυριαρχεί απληστία στις αγορές.

Αυτό λογικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στο άμεσο μέλλον.

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές φαίνεται ότι διατηρούν τις θέσεις τους:

1- Τα αποθεματικά των Miners συνεχίζουν να αυξάνονται. Αν αναλύσουμε τον δείκτη Miner Netflow Total, βλέπουμε ότι επικρατεί θετική ροή. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια τους και αγοράζουν από την αγορά κατά την πτώση

2- Συνεχίζουν επίσης να μειώνονται τα αποθέματα BTC στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει τη μεταφορά του BTC από αδύναμα σε δυνατά χέρια.

3- Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι η μείωση του Coin Days Destroyed (CDD). Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ένα μέτρο οικονομικής δραστηριότητας που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε νομίσματα που δεν έχουν δαπανηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρείται μια σημαντική εναλλακτική λύση για την εξέταση του συνολικού όγκου συναλλαγών, ο οποίος μπορεί να μην αντιπροσωπεύει με ακρίβεια την οικονομική δραστηριότητα, εάν η αξία δεν αποθηκευτεί για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.