Πέντε νέες καλλιτέχνιδες στο χρηματιστήριο της ελληνικής τέχνης
Αγορά Τέχνης

Πέντε νέες καλλιτέχνιδες στο χρηματιστήριο της ελληνικής τέχνης

Στρέφουμε την προσοχή μας σε νέες εικαστικούς που η μέχρι τώρα πορεία τους δείχνει ότι θα κυριαρχήσουν στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για μία πεντάδα ζωγράφων που, πέρα από την κοινή ηλικία (γύρω στα 35 έτη), καθεμία τους έχει ξεχωριστή προσωπικότητα και ένα ιδιαίτερο εικαστικό λεξιλόγιο χρώματος, φόρμας και σχήματος. Όλες τους έχουν παρουσιάσει ικανό δείγμα δουλειάς με εκθέσεις που δεν πέρασαν απαρατήρητες. Οι επιλογές τους είναι προσεγμένες, όχι εύκολες εμπορικά, αλλά ήδη έχουν βρει θέση σε γνωστές συλλογές. Αν συνεχίσουν έτσι, θα έχουν ρόλο στην αναγέννηση της ελληνικής σκηνής.

Βύρρα Μαρία

Στο μεγαλύτερο μέρος των σπουδών της, ασχολήθηκε κυρίως με εγκαταστάσεις που βρίσκουν αναφορά στην artepovera παράλληλα με μια ζωγραφική χειρονομιακή, σκληρή και αυστηρή ως προς τα χρωματικά ζεύγη. Η δουλειά της αμέσως τράβηξε το διεθνές περιοδικό «Art Habens» και παρουσιάστηκε ως νέα ανερχόμενη ανάμεσα σε άλλους ευέλπιδες εικαστικούς από όλο τον κόσμο. Ανήσυχη, πλούτισε το εκφραστικό της λεξιλόγιο, δημιουργώντας επιτοίχιες συνθέσεις από ψηφιακές εκτυπώσεις που παραπέμπουν στη θάλασσα. Η ανθρώπινη φιγούρα στο έργο της βρίσκεται σε στενή συνάφεια με τον ρευστό περιβάλλοντα χώρο. Οι τελευταίες συνθέσεις της αφορούν κυρίως πορτρέτα και φιγούρες, δοσμένες σε ατμοσφαιρικά φόντα που αμέσως αρπάζουν τον θεατή. Στη ζωγραφική της χρησιμοποιεί λάδια, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες, την πλαστικότητα και τη λάμψη στην ανάμιξη των χρωμάτων.

Δείτε έργα της εδώ

Λίλα Μπελιβανάκη

Με ταπεινό στυλό σε διάφορους χρωματισμούς (ball-pen), η ζωγράφος δημιουργεί πυκνούς και αφηγηματικούς κόσμους με μαστοριά και χρώμα που μαγνητίζει. Επιδίωξή της, όπως λέει, είναι «μια ζωντανή ιστορία μέσα στον κόσμο της παγωμένης εικόνας. Κάτι σαν graphic novel σε ένα και μόνο καρέ. Θέλω ο θεατής να αναρωτιέται για την κατάσταση, τον χωροχρόνο, τα συναισθήματα και τις σχέσεις των μορφών μου. Πάντα υπάρχει μια ιστορία και εγώ πάντα προσπαθώ να τη διηγηθώ με συνέπεια». Από τις πλέον προικισμένες ζωγράφους, κινείται με άνεση ανάμεσα στη μνημειακή ιστορία της τέχνης και την pop art δίνοντας έργα φρέσκιας πνοής, ικανά να συγκινήσουν ένα ευρύ και διαφορετικό κοινό. Η Μπελιβανάκη έχει δώσει απτά δείγματα γραφής κι ετοιμάζει να δείξει νέα δουλειά της τον Απρίλιο στον Εικαστικό Κύκλο Σιαντή.

Δείτε έργα της εδώ

Βιβή Παπαδημητρίου

Σεμνή, αθόρυβη, ακαταπόνητη εργάτρια της χαρακτικής, η Παπαδημητρίου απεχθάνεται κάθε κομψότητα, κάθε φτηνή χάρη, μα βρίσκει τη δικαίωσή της στη ρωμαλεότητα των μορφών, στο τολμηρό σχέδιο. Με δύναμη αναβρύζει ένας μυστηριακός κόσμος, που είναι δίπλα μας, υπάρχει. Τούτες οι μορφές της μπορούν να στέκουν στη γερή τους δομή, με μια στερεότητα κατασκευής που γίνεται το θεμέλιο της έκφρασής της. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως οδηγημένη από τις κατακτήσεις της, θα προχωρήσει ακόμη παραπέρα, στη διατύπωση ενός δικού της πλαστικού χώρου.

Μάθετε περισσότερα για το έργο της εδώ

Τζώρτζια Φαμπρίς

Με γερή γνώση από την εικονογραφία, η ζωγράφος εκμεταλλεύεται ιδανικά την αντίστροφη προοπτική για να δώσει έργα ευρηματικής αφηγηματικότητας με πολλές αναγνώσεις. Παρατάσσει τις φιγούρες με τρόπο που αναιρεί το νόημά τους και τις κατοχυρώνει ως αμφίσημες παρουσίες. Η Φαμπρίς έχει τόλμη, αυτοσαρκασμό γι’ αυτό και εικονογραφεί μοναδικά το παράλογο της πραγματικότητας. Τα κολλάζ που κάνει με μεικτές τεχνικές, με επιζωγραφισμένα διαφημιστικά φυλλάδια, ζωγραφισμένα με μαρκαδόρους, είναι σελίδες του πιο ευφάνταστου graphic novel. Οι αναφορές της δημιουργού είναι αστείρευτες.

Περισσότερα για τη ζωγράφο εδώ

Ανδρονίκη Χειλά

Επέστρεψε από το Βερολίνο στην Αθήνα και φέρνει μια βίαιη εξπρεσιονιστική γραφή, με επάλληλες χρωματικές επεμβάσεις στην επιφάνεια των έργων. Η Χειλά ορίζει ένα ζωγραφικό σύμπαν, στο οποίο οι διαβαθμίσεις της συνειδητότητας τρεμοσβήνουν. Τα έργα της, όλα λάδια σε λινό, τα νιώθεις ζωγραφικά παλίμψηστα, που σώζουν υπαινικτικά έστω, τη μορφή. Σαν προσωπογραφίες ψυχικών διαθέσεων, τα έργα της πασχίζουν να βγουν από αντιφατικά και συμπληρωματικά δίπολα, ανάμεσα στη σκιά και το φως. Υποβάλλουν με εκείνη την υπόγεια δύναμη του άρρητου καθώς τα περιγράμματα σβήνουν και χάνονται και οργανώνονται με τρόπο εξπρεσιονιστικό στις παχιές στρώσεις χρώματος, με τις κατά τόπους χρωματικές εκλάμψεις να ανάβουν. Είναι μία ζωγραφική με πνευματικότητα.

Δείτε έργα της εδώ