7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Όταν οι αγορές δεν φοβούνται τα γεράκια της FED

Όταν οι αγορές δεν φοβούνται τα γεράκια της FED

Μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed σχετικά με τη μη παροδικότητα του πληθωρισμού, που σύμφωνα με τον ίδιο θα διαρκέσει για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν μια υποχώρηση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια. Όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Το επενδυτικό καταφύγιο των κρίσεων, δηλαδή ο χρυσός υποχώρησε και ο S&P κατέγραψε υψηλότερες τιμές.

Ακόμα και η απόφαση της Fed να αρχίσει να μειώνει σύντομα τις αγορές ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, δεν πτόησε τις αγορές. Ανενεργή στη φαρέτρα των όπλων της Fed παρέμεινε η αύξηση των επιτοκίων, που ουσιαστικά θα μετάβαλλε τις αποδόσεις των τίτλων σταθερού εισοδήματος και τους υπολογισμούς του ρίσκου σε μια σειρά από επενδυτικά προϊόντα.

Έτσι οι «φόβοι» για την αρνητική μεταβολή του χρηματιστηριακού σκηνικού εξαϋλώθηκαν. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν και οι τιμές των μετοχών κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με τέτοιο τρόπο που πιστοποιήθηκε η έναρξη ενός ακόμα μίνι ράλι.

Η νέα δυναμική των αγορών δεν έρχεται από το πουθενά. Τα αποτελέσματα των περισσοτέρων εταιρειών στις ΗΠΑ για το Q3 αναμένεται να παρουσιάσουν μια σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα οι εταιρείες του S&P 500, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα κέρδη ανά μετοχή, από 30% έως 39%. Μάλιστα πάνω από το 80% των εταιρειών θα υπερβούν τις ίδιες τις εκτιμήσεις τους.

Είναι φανερό ότι παρ’ όλο που οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τις στρεβλώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, την καθυστέρηση της παράδοσης υλικών και άλλες παρενέργειες, εξακολουθούν να αυξάνουν τόσο τα περιθώρια κέρδους τους, όσο και τις τελικές τους κερδοφορίες.

Η επενδυτική κοινότητα θεωρεί όσα συμβαίνουν σε μακροοικονομικό επίπεδο σαν προσωρινά. Ότι οι επιχειρήσεις ξεπερνούν τις δυσκολίες και ότι η υψηλή ζήτηση δίνει από μόνη της μια νέα ισχυρή δυναμική στην οικονομία.

Τα νοικοκυριά εξέρχονται από την υγειονομική κρίση με μεγαλύτερη ρευστότητα και λαμβάνουν αγοραστικές θέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές σε μια προσπάθεια να μη χάσουν το νέο ράλι και να μη βρεθούν εκτός νυμφώνος. Διότι η υποχώρηση του S&P 500, που είχε ανοίξει την όρεξη των «αρκούδων» καθώς και των «σορτάκηδων», αποδείχθηκε ότι ήταν για μια ακόμα φορά βραχύβια. Γεγονός που σημαίνει ότι το πολυαναμενόμενο κύμα αναστροφής της τάσης, ούτε αυτή τη φορά εκδηλώθηκε.

Ειδικό τόνο στο κλίμα ευφορίας έδωσε και η ένταξη της Tesla στο κλαμπ των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία αν το $1 τρισ., μαζί με την Apple, την Microsoft, την Google, την Amazon, και την Facebook.

Αυτό επετεύχθη μετά από την αναγγελία της είδησης ότι η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz προέβη σε παραγγελία 100.000 οχημάτων, με συνολικό κόστος $4,2 δισ. Η συγκεκριμένη παραγγελία ως μέγεθος, αλλάζει τα δεδομένα, αλλά δεν δικαιολογεί τη χρηματιστηριακή έκρηξη. Εκείνο που αποτιμάται ψηλά, είναι η είσοδος της Tesla στο χώρο της προμήθειας ενοικιαζόμενων οχημάτων που πλησιάζει τα 2.000.000 σε ετήσια βάση.

Τι σημαίνει όμως αυτό για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά; Ότι τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών της νέας ψηφιακής εποχής και τεχνολογίας, μεγεθύνονται και ότι οι υψηλές προσδοκίες των επενδυτών που έχουν απογειώσει τις αποτιμήσεις των εταιρειών αυτών στη στρατόσφαιρα, δικαιώνονται. Δικαιώνονται, όχι ως προς τη ρεαλιστικότητα των τιμών, αλλά ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών.

Οι εταιρείες του S&P 500, δίνουν τη δική τους απάντηση στην Fed.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.