ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Οριακές μεταβολές στη Wall Street

Οριακές μεταβολές στη Wall Street

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο των συνεχόμενων ρεκόρ που σημείωσαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις οι S&P 500 και Nasdaq,  ενώ οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη έδωσαν επιπλέον ώθηση στο επενδυτικό κλίμα.

Ωστόσο στις τάξεις των επενδυτών δεν έχει υποχωρήσει η ανησυχία για την πανδημία και η προσοχή τους έχει επικεντρωθεί στις εξελίξεις για το εμβόλιο και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο αυτό θα είναι διαθέσιμο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,29% και ολοκλήρωσε στις 29.969 μονάδες, ευρισκόμενος σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3.666 μονάδες με οριακές απώλειες 0,06%.

Τέλος, κέρδη της τάξης του 0,23% σημείωσε ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης και ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές στις 12.377 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ από τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς την εβδομάδα που τελείωσε στις 28 Νοεμβρίου ακόμα 712.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, αριθμός μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, όταν είχαν κατατεθεί συνολικά 787.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Μάλιστα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας ήταν μειωμένος κατά 68.000 σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι αυριανές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το ποσοστό της ανεργίας κατά τον Νοέμβριο, με τους αναλυτές να προβλέπουν πως το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 6,7%, σημειώνοντας μικρή μείωσε από το αντίστοιχο του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν πως συνολικά 400.000 είναι οι θέσεις εργασίας που προστέθηκαν στην οικονομία των ΗΠΑ τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις παράλληλα υποχώρησαν κατά 569.000 στις 5,52 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 21 Νοεμβρίου. 

Τέλος, στο μέτωπο του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, κάλεσμα προς τους Ρεπουμπλικάνους για επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με στόχο μία συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους απηύθυναν οι επικεφαλής των Δημοκρατικών σε Κογκρέσο και Γερουσία, Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ.

«Οι ηγέτες των Δημοκρατικών φαίνεται να έχουν υποχωρήσει από την απαίτησή τους για ένα δημοσιονομικό πακέτο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία πριν το τέλος του έτους», σημειώνει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ της Goldman Sachs, σε σημείωμά του.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δεν στήριξε την τελευταία πρόταση για πακέτο ύψους 908 δισ. δολαρίων και τόνισε ότι, σύμφωνα με τη θέση του κόμματός του, το πακέτο πρέπει να κινηθεί περί τα 500 δισ. δολάρια.