Οριακές διακυμάνσεις αλλά και διεύρυνση ρεκόρ στην Wall

Οριακές διακυμάνσεις αλλά και διεύρυνση ρεκόρ στην Wall

Συνεδρίαση αρκετών εναλλαγών ήταν η σημερινή στην Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq πάντως να κλείνουν τελικά με μικρά κέρδη που τους ώθησαν «βαθύτερα» στην περιοχή των ρεκόρ, την ώρα που οι επενδυτές επιχειρούν να σταθμίσουν την επίδραση που θα έχει η επιδημία του νέου κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ουσιαστικά αμετάβλητος στις 29.276 μονάδες, αφού είχε περάσει όμως ενδοσυνεδριακά δύο φορές σε αρνητικό πρόσημο.

Παρόμοια πορεία ακολούθησε και ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος όμως έβγαλε καλύτερη αντίδραση στο τέλος και ολοκλήρωσε με μικρή άνοδο 0,11% στις 9.638 μονάδες, διευρύνοντας κατά 10,55 μονάδες το ιστορικό υψηλό του, ενώ την πιο σταθερή πορεία της ημέρας κατέγραψε ο  S&P 500 που ενισχύθηκε κατά 0,17% κλείνοντας επίσης στο νέο ρεκόρ των 3.357 μονάδων. 

Επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών συνεχίζει να αποτελεί ο νέος κορονοϊός στην Κίνα. Στο ζήτημα στάθηκε σήμερα και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, που ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας, αναφέροντας πως η Fed «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, η οποία ενδέχεται να επιφέρει πλήγμα στην κινεζική αλλά και την παγκόσμια οικονομία». Ωστόσο, οι ίδιος επισήμανε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πει» αν θα επηρεάσει και την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα όμως ο κ. Πάουελ προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική έχει μικρότερα περιθώρια πλέον προκειμένου να βοηθήσει στο ενδεχόμενο μιας ύφεσης και υπογράμμισε ότι βασικό ρόλο θα έχει η δημοσιονομική πολιτική.

Σχετικά, με την επιδημία του νέου κορονοϊού, οι θάνατοι πλέον έχουν ξεπεράσει τους 1.000 (με το 99% των περιπτώσεων να αφορούν την ηπειρωτική Κίνα), ενώ τα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο ανέρχονται σε 42.638.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, μόνο την Δευτέρα αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 κρούσματα της Κυριακής, ενώ 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της ιογενούς πνευμονίας.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, ανοδικά είχαν κινηθεί οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη, με τους επενδυτές στη Γηραία Ήπειρο να δείχνουν ότι θεωρούν πως οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία δε θα ξεπεράσουν τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αναλυτών.