Optima Bank: Ο «χειμώνας» φεύγει για το ελληνικό χρηματιστήριο

Optima Bank: Ο «χειμώνας» φεύγει για το ελληνικό χρηματιστήριο

Με την Ελλάδα να βγαίνει σταδιακά από την κρίση του κορονοϊού, η Optima Bank εκτιμά ότι η εταιρική κερδοφορία θα αποκατασταθεί στα προ πανδημίας πριν το επόμενο έτος, ενώ υπογραμμίζει το σημαντικό discount της τάξεως του 30% που εμφανίζουν οι ελληνικές μετοχές έναντι εκείνων της ΕΕ και των Αναδυόμενων Αγορών.

Μεταξύ άλλων, σε ανάλυσή της η Optima αναφέρει ότι οι μετοχές των ελληνικών εταιρειών συνιστούν μια συναρπαστική πρόταση σε επίπεδα κινδύνου - επιστροφών, υπογραμμίζοντας ότι διαπραγματεύονται σε discount 30% έναντι των ευρωπαϊκών.

Συγκεκριμένα, η τιμή τους βρίσκεται στο 7,1 επί των μελλοντικών EV/EBITDA, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις μετοχές των εταιρειών της ΕΕ είναι στο 9,9 και εκείνων των Αναδυόμενων Αγορών στο επί 9,6.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αντίστοιχα επίπεδα discount είχαν να παρατηρηθούν από το 2012, όταν όμως η κατάσταση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν κατά πολύ χειρότερη και οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων εξαιρετικά υψηλότερες.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ελκυστικοί είναι και οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών, για τους οποίους το discount ξεπερνάει το 50% έναντι των ευρωπαϊκών.

Σε σύγκριση δε με τα υψηλά επίπεδα αποτίμησής τους στις αρχές του 2014, οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται με αυξημένη έκπτωση, με τις Jumbo, Fourlis, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και τα ΕΛΠΕ να αποτελούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Επιπλέον, οι ελληνικές μετοχές δίνουν πολύ καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τίτλους του ελληνικού δημοσίου, κινούμενες στο 3,7% έναντι του 1% που δίνουν σήμερα τα ομόλογα.

Καταλήγοντας, η Optima αναφέρει ως κορυφαίες επιλογές της τη ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 13,6 ευρώ από τα 8,59, τον ΟΤΕ  με τιμή στόχο 16,1 από τα 12,1, και τη Jumbo με τιμή στόχο τα 18,40 από τα 12,9.

Για τις τράπεζες εκφράζει την προτίμησή της στην Eurobank με τιμή στόχο το 1 ευρώ από το 0,578 και την Εθνική με τιμή στόχο τα 3,1 από τα 2,05, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται σε καλύτερη φάση όσον αφορά στη διαδικασία εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους.