Όλοι οι δρόμοι οδηγούν τους επενδυτές στην Ελλάδα…

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν τους επενδυτές στην Ελλάδα…

Η αλήθεια είναι ότι παγκοσμίως υπάρχουν κεφάλαια που λιμνάζουν, χρήματα που ψάχνουν διέξοδο για να επενδυθούν. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο φόβος ήταν διάχυτος για την Ελλάδα και τα νέα αρνητικά για για μεγάλο διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια και αφού η χώρα μας κατάφερε να αποφύγει το “ατύχημα” το 2016, η Ελλάδα άρχισε σε όλα τα επίπεδα να κερδίζει έδαφος. Σταδιακά ξένοι μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές άρχισαν να την βάζουν στο στόχαστρο και να ρίχνουν φρέσκο χρήμα στην πραγματική οικονομία η οποία έδειξε να αφυπνίζεται. Επενδύσεις στον τουρισμό και στο real estate έκαναν την εμφάνιση τους και μέρα με την μέρα η χώρα άρχισε να φτιάχνει το προφίλ της.

Η χρηματιστηριακή αγορά είχε βιαστικά προεξοφλήσει την κατάσταση μέχρι και τα αποτελέσματα των εκλογών δίνοντας σημαντική διόρθωση αμέσως μετά με τη διαφορά ότι στην πορεία προστέθηκε ως επιβαρυντικός παράγοντας η υγειονομική κρίση που ήρθε να κλονίσει το σύνολο των οικονομιών. 

Η αγορά την εβδομάδα που πέρασε και ενώ είχαμε την ανακοίνωση του lock down κινήθηκε αντιθετικά για πολλοστή φορά καταγράφοντας σημαντικά κέρδη στο κλείσιμο της εβδομάδας και μάλιστα με 4 στις 5 θετικές συνεδριάσεις. Το γεγονός λογικά θα επηρεάσει περισσότερο θετικά τον τραπεζικό κλάδο, που παρόλα αυτά χρειάζεται άμεσα μία λύση στο πρόβλημα του.

 Η μεγάλη έκπληξη ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής με την Moody’s να μας επιφυλάσσει μία σημαντική αναβάθμιση από το Β1 στο Ba3 με κύριους λόγους, ότι βλέπει να προοδεύουν οι μεταρρυθμίσεις και παράλληλα ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει μεσοσταθμικά το 3,5%. Aπό την άλλη την Τρίτη περιμένουμε και τις ανακοινώσεις από τον MSCI σε σχέση με τις σταθμίσεις για Ελλάδα. Επιπλέον οι αναμενόμενες ανακοινώσεις σε σχέση με την Εθνική ασφαλιστική μπορεί να δώσουν τον τόνο στον τραπεζικό κλάδο, ενώ μέχρι το κλείσιμο της εβδομάδας θα έχουμε μάθει και επίσημα την απόφαση του SSM σε σχέση με την πληρωμή ή όχι των Cocos της Πειραιώς.

Επιμένουμε πως αν κάποιος παρατηρήσει πιο εμπεριστατωμένα μία μία τις μετοχές θα καταλάβει ότι ο ΓΔ δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της. Παρόλα αυτά τεχνικά και από την στιγμή που μελετάμε τους δείκτες η αγορά για να επανέλθει μεσοπρόθεσμα ανοδική χρειάζεται σε πρώτη φάση ένα κλείσιμο μήνα πάνω από τις 622 μονάδες σε πρώτη φάση και τις 667 μονάδες σε δεύτερη.  Αν δούμε και το μηνιαίο γράφημα όσες φορές η αγορά έχει επιχειρήσει να δοκιμάσει το 5 μπροστά στον ΓΔ, πολύ σύντομα αλλάζει ανοδικά επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές έχουν στρέψει τα μάτια τους στην Ελλάδα με κάποιους να έχουν ήδη επενδύσει και με πολλούς ακόμα να έχουν την πρόθεση να το κάνουν στο άμεσο μέλλον. Μία οικονομία που έχει ταλαιπωρηθεί και χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ της την τελευταία 10ετία χωρίς ουσιαστικές επενδύσεις αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις να προχωρούν μόνο ως ευκαιρία μπορεί να εκληφθεί.


 Γενικός Δείκτης: Ημερήσιο Short-Stop 653 Μονάδες

Η αντίδραση από τις 550 μονάδες συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας με το 593 να είναι το πιο σημαντικό μας επίπεδο σε κλείσιμο ημέρας μιας και θα ανακόψει την επιθετική τάση του τελευταίου διαστήματος και θα δοκιμάσει κίνηση αν μη τι άλλο στο παλαιό χαμηλό του 612. Οι ταλαντωτές ήδη μας έχουν δώσει ενδείξεις ενώ υπάρχουν και τίτλοι από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση που έδωσαν αγοραστικά ημερήσια σήματα όπως είναι ο ΟΤΕ και ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ. Βραχυπρόθεσμη στήριξη το 576 με κατοχύρωση του οποίου μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στο 550 επίπεδο.

FSTE 25- Ημερήσιο Short Stop 1552 μονάδες

Αντίστοιχα ο ftse25 χρειάζεται κατοχύρωση σε κλείσιμο του 1421 σε πρώτη φάση αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στο 1464-1470. Ο τραπεζικός που έχει σημαντική βαρύτητα έχει και το κοντινότερο stop. Το 1351 είναι σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα χαμηλά του.

Τράπεζες: Ημερήσιο Short Stop 257 μονάδες

To stop μας πλέον είναι οι 257 μονάδες σε κλείσιμο που σε περίπτωση που κατοχυρωθούν μπορούν να μας δώσουν στόχο το 280 επίπεδο με ενδιάμεση αντίσταση το 263. Το 237 είναι βραχυπρόθεσμη στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει κίνηση στο 221.


 

Γενικός Δείκτης: Μηνιαίο short-stop 667 μονάδες

H διάσπαση των 650 μονάδων τον Μάρτιο έχει κάνει το επίπεδο σημαντική αντίσταση. Το μηνιαίο μας stop είναι το 667 σε κλείσιμο μήνα με το 622 να είναι σημαντική αντίσταση. Το 550 επίπεδο που δοκιμάστηκε είναι η κύρια στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει χαμηλότερα νούμερα. Aν δούμε τα μηνιαία κεριά του 2012 του 2015 και του 2020 και στις 3 περιπτώσεις το επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα κάναμε σημαντική ανοδική κίνηση που κράτησε τουλάχιστον 2 χρόνια. 

ΔΕΗ: Εβδομαδιαίο long-stop 4,51 ευρώ

To stop στο εβδομαδιαίο long ανεβαίνει στο 4,51 σε κλείσιμο Παρασκευής. Το 5,29 είναι αντίσταση αλλά και stop στο ημερήσιο short σε κλείσιμο μέρας, με επόμενο στόχο το 6,18 και ενδιάμεση αντίσταση το 5,60. Τα 4,81 ευρώ είναι σημαντική ημερήσια στήριξη.


 

ΟΤΕ: Ημερήσιο long-Stop 11,04 ευρώ

Aγοραστικό σήμα από τον ΟΤΕ με το stop στο 11,04 και κύρια και πολύ σημαντική στήριξη το 11,93. Κοντινή σημαντική αντίσταση το 12,80 που μόνο κατοχύρωση μπορεί άμεσα να δώσει συνέχιση.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ημερήσιο long -stop 8,41 ευρώ 

O τίτλος είχε ένα false break του 9,09 παρόλα αυτά φαίνεται να το δοκιμάζει και πάλι. Μία κατοχύρωση θα μας δώσει συνέχιση της κίνησης με το 9,62 επόμενο κοντινό στόχο. Το 8,41 είναι κύρια στήριξη και stop σε ημερήσιο κλείσιμο. Τίτλοι οι οποίοι είναι κοντά στα υψηλά τους είναι δεδομένο ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά μέχρι το τέλος του μην που κλείνουν βιβλία οι ξένοι θεσμικοί.
 

ΕNTERSOFT: Ημερήσιο short-stop 1.80 ευρώ  

Mίνι διόρθωση που σταμάτησε στην ζώνη του 1,60 ευρώ δίνοντας και πάλι αντίδραση. Η ανακοίνωση της εταιρείας για έκτακτη Γ.Σ. με σκοπό να δώσει μέρισμα της τάξεως των 0,045 cents τιμώντας την πολιτική των τελευταίων πολλών χρόνων, έστρεψε τα μάτια των επενδυτών και πάλι πάνω της. Στα επίπεδα του 170-180 φαίνεται να έχουν πάρει σημαντικές θέσεις θεσμικοί βλέποντας μακροπρόθεσμα. Το 1,80 κύρια αντίσταση που κατοχύρωση θα μας δώσει και ημερήσιο αγοραστικό σήμα με επόμενο στόχο την ζώνη του 2.  Ο κλάδος της πληροφορικής μπορεί να κάνει θαύματα τα επόμενα χρόνια με την ENTERSOFT να είναι χωρίς δανεισμό και με γεμάτο ταμείο. 


ΧΡΥΣΟΣ: Ημερήσιο long - stop 1859 δολάρια 

Αγοραστικό σήμα και πάλι με χορηγό την πτώση του δολαρίου. Το 1908 είναι σημαντική κοντινή στήριξη και επιβεβαίωση με το 1859 σε κάθε περίπτωση το νέο στοπ σε ημερήσιο κλείσιμο. Το 1985 και 2027 επόμενοι στόχοι.

EURO/USD: Εβδομαδιαίο long - stop 1.1611 

To ευρώ απλά δοκίμασε το mob ημερήσιο επίπεδο του και έδωσε και πάλι ανοδική κίνηση. Ουσιαστικά επόμενα επίπεδα εκτός του 11890 της Παρασκευής έχει το 1,1960 και 1,2010. Το 1,1743 γίνεται κύρια στήριξη.


DAX: Ημερήσιο short - stop 12.718 μονάδες 

Μονοτασικές μεγάλες κινήσεις και για τον dax που με συνοπτικές διαδικασίες έδωσε πάνω από 1000 πόντους και 61% όλης της τελευταίας πτωτικής κίνησης. Το 12600 και 12782 κοντινές αντιστάσεις με κύρια το 12937. Τα 12200 κοντινή στήριξη με κύρια το 12055. Το σύστημα μας δίνει αγοραστικό σήμα σε ημερήσιο με κλείσιμο πάνω από τις 12718 μονάδες.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.