ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Οι ταύροι μπήκαν στην αρένα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι ταύροι μπήκαν στην αρένα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε τις  συναλλακτικές του δραστηριότητες  αυτή την εβδομάδα  με ιδιαίτερη δυναμική, που διαχύθηκε σε όλο το φάσμα των τίτλων  με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέα υψηλά 13 μηνών, αγνοώντας  την επιφυλακτική στάση των διεθνών αγορών. Χθες  είκοσι εισηγμένες κατέγραψαν υψηλά 52 εβδομάδων αποτυπώνοντας το momentum της αγοράς.

Η κίνηση συνοδεύτηκε με τον όχι ευκαταφρόνητο τζίρο των 73 εκατ. ευρώ και με περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης του δεκαετούς Ομολόγου, στον απόηχο και της επιστροφής της ομαλότητας στη Διώρυγα του Σουέζ  αφού μετά από 6 ημέρες το πλοίο Εver Given επανήλθε στην πορεία του,  αποκαθιστώντας την πνοή στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο.

Στις αρχές  Δεκεμβρίου στο άρθρο  η στήλη επισήμανε το πρωτοσέλιδο του διεθνούς  περιοδικού Monocle που παρουσίαζε ένα αφιέρωμα στις «χώρες σουπερ σταρ των Ήπιων Δυνάμεων»  («Soft Power Super Stars») με την  Ελληνική σημαία να κυματίζει σε πρώτο πλάνο και τον αρχισυντάκτη του να θεωρεί ότι  «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ελκυστική ως ένα μέρος για να επισκεφθεί κανείς, να επενδύσει, να αγοράσει ιδιοκτησία ή επιχείρηση». 

Στην πορεία αυτών των τεσσάρων μηνών με αντικρουόμενες  σταθερές, την πανδημία να βρίσκεται στο τρίτο κύμα αλλά και το στοίχημα του εμβολιασμού να προχωρά  με επιτυχία, έχουν ήδη παρατηρηθεί επιχειρηματικές κινήσεις  στο χώρο των κατασκευών και της βιομηχανίας, οι τράπεζες παρουσίασαν τα αποτελέσματα  της πανδημικής χρονιάς 2020, οι εταιρείες πληροφορικής με κορωνίδα την εξαγορά της Singular παίρνουν θέση για την επόμενη ημέρα. Συνακόλουθο αποτέλεσμα είναι η κίνηση σε νεότερα υψηλά των μετοχών των λεγόμενων hot  κλάδων χωρίς να παραβλέπονται κινήσεις ξένων χαρτοφυλακίων που  ωθούν σε ανατιμολόγηση των κινητών αξιών, δημιουργώντας την αίσθηση της επανόδου των «ταύρων» στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

Προβλήματα διαχρονικού προφίλ όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aegean έχουν δρομολογήσει την έναρξη και ολοκλήρωσή τους  επόμενους μήνες, με τους αναλυτές να ενσκήπτουν με ενδελέχεια στο επερχόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δώσει την ώθηση στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας  να εκμεταλλευτεί ως η πιο «ευνοημένη» τα κεφάλαια της Ευρώπης.

Ο καναδικός Oίκος DBRS με αφορμή την επερχόμενη οριστικοποίηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης  επισημαίνει ότι  το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ  συνιστά μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επενδύσει στο μέλλον και να δει την οικονομία της να μεγεθύνεται μεσοπρόθεσμα.  Αναμένει το Ταμείο να συμβάλει άμεσα στην ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης των οικονομικών υποδομών και των προοπτικών του εργατικού της δυναμικού. 

Στο πλαίσιο αυτό, η διαγραμματική ανάλυση των 4 μεγάλων δεικτών του Χρηματιστηρίου απεικονίζει τη  δυναμική που αναπτύσσεται  στους τίτλους μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, προεξοφλώντας την επιστροφή της αγοράς στα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ βρισκόμαστε στην κορυφή του τρίτου πανδημικού κύματος.

FTSE  HMEΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Στο ημερήσιο ο FTSE προσέγγισε την άνω περιοριστική πλευρά του ανοδικού σφηνοειδούς σχηματισμού D-D1, υπερβαίνοντας την αντίσταση των 2035 μονάδων και καταγράφοντας νέα υψηλά 13 μηνών. Ενδεχόμενη ανοδική διαφυγή από τον σχηματισμό θα ανοίξει το δρόμο προς το gap του Φεβρουαρίου του 2020 ( 2221.01-2240.27)μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση τις 2140 μονάδες. Στο αρνητικό σενάριο  οι 2035 και οι 1974 μονάδες παρέχουν στήριξη, όπως και η γραμμή τάσης  D1, κάτω πλευρά του σχηματισμού.

ΓΔ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο Γενικός Δείκτης στο ημερήσιο, μετά την επιβεβαίωση των 827 μονάδων, επέστρεψε στην ανοδική του πορεία, υπερβαίνοντας τα προηγούμενα τοπικά υψηλά. Κατευθύνεται και αυτός προς τα προ της πανδημίας υψηλά με στόχο την πλήρωση του χάσματος του Φεβρουαρίου του 2020 ( 885,42-892,96) μονάδες. Η κάτω πλευρά του καναλιού λειτουργεί ως στήριξη με τις 827 μονάδες να παραμένουν σημαντικό σημείο αναφοράς για την πορεία του δείκτη. Ο εκθετικός κινητός μέσος των 20 ημερών, ορίζει την κίνηση του δείκτη, πάνω από τον οποίον κινείται από τις 11 Φεβρουαρίου.

ΔΤΡ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ο δείκτης τραπεζών στο ημερήσιο, κινείται με ανοδική κίνηση που ορίζεται από την γραμμή τάσης από τα χαμηλά των 221,87 μονάδων. Ο δείκτης μετά τα υψηλά των 575 μονάδων επιβεβαίωσε την διάσπαση της αντίστασης των 509 μονάδων και κινείται εκ νέου προς τα τοπικά υψηλά, η υπέρβαση των οποίων θα δώσει τον επόμενο στόχο των 607 μονάδων. Οι 538 μονάδες παρέχουν σημαντική στήριξη, όπως και οι 509 μονάδες. Στην μεγάλη εικόνα, ο σχηματισμός πυθμένα τύπου κούπα με χερούλι ( cup &handle) έχει λυθεί ανοδικά, με μεσοπρόθεσμο στόχο τις 790 μονάδες.

FTSEM  HMEΡΗΣΙΟ 

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είναι πιο κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα και η πλήρωση του gap του Φεβρουαρίου του 2020 ( 1227,80-1233,89) μονάδες είναι θέμα χρόνου. Σημαντική η στήριξη  της γραμμής τάσης  GE κάτω πλευρά του ανοδικού σχηματισμού  GD-GE.  Iσχυρή η στήριξη των 1134 μονάδων στο  ενδεχόμενο διόρθωσης. Ο ταλαντωτής RSI 14 βρίσκεται στην υπεραγορασμένη ζώνη στις 79,8 μονάδες