Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας πυροδοτούν νέο ράλι στο Χρηματιστήριο

Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας πυροδοτούν νέο ράλι στο Χρηματιστήριο

Mε ταυτόχρονη περαιτέρω αποκλιμάκωση  της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο 0,898%, το ελληνικό χρηματιστήριο  κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση νέο υψηλό 13 μηνών με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 21/2/2020  στις 893,03 μονάδες. Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη  ανοδική συνεδρίαση  όπου τη σκυτάλη ανέλαβαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας πυροδοτώντας  προωθητική κίνηση δίνοντας τέλος   στην πρώτη σοβαρή διόρθωση από τα προηγούμενα υψηλά έτους  και από την έναρξη της έντονης ανοδικής κίνησης από τις αρχές Νοεμβρίου.

Το σύνθημα αλλαγής της επενδυτικής στρατηγικής με στροφή σε εταιρείες που αναμένεται να ευνοηθούν από το άνοιγμα της οικονομίας και τη σταδιακή ανάκαμψη, έχει ήδη δοθεί μέσω των διεθνών αγορών, και επηρεάζει σημαντικά την αγορά της Αθήνας.

Η αγορά χόρεψε στους ρυθμούς που έδωσε η τελευταία έκθεση  της HSBC, που αναβάθμισε τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές σε overweight εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι ο τουρισμός που  λειτούργησε ως αδύναμος κρίκος την προηγούμενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ο μεγάλος κερδισμένος φέτος. Ο οίκος  υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη γείτονα Τουρκία κυρίως λόγω του πληθωρισμού μεταφέρει το ενδιαφέρον του στη χώρα μας σημειώνοντας ότι το μείγμα αποτίμησης-κερδών της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δείχνει ελκυστικό, με το p/e σημαντικά χαμηλότερο των αναδυόμενων αγορών ως σύνολο, αλλά  με ταχύτερο ρυθμό αύξησης κερδών.

Ο τραπεζικός κλάδος δε συνετέλεσε σήμερα στην κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων πραγματοποιώντας χαμηλά πτήση με τις 538 μονάδες να είναι το τελευταίο οχυρό, πριν τη συμπαράταξη και αυτού στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας που σέρνουν τον χορό.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΓΔ 

Ο μεγάλος σχηματισμός τύπου κούπα με χερούλι , λύθηκε ανοδικά, ενισχύοντας την ανοδική κίνηση του δείκτη. Η διάσπαση του προηγούμενου υψηλού των 827 ευρώ θα προσδώσει περαιτέρω ορμή και κίνηση προς τον επόμενο μεγάλο στόχο : τη ζώνη του gap του Φεβρουαρίου του 2020 ( 885,42- 892,96) ευρώ. Είναι πιθανή μια επιστροφή στο 827 προς επιβεβαίωση ( retest), η οποία εφόσον συντελεστεί θα αποθερμάνει τους ταλαντωτές ενισχύοντας έτι περαιτέρω την ανοδική κίνηση.

Ο Τραπεζικός κλάδος υστερεί σε σχέση με τα υψηλά των ΓΔ και FTSE, οι οποίοι μεταβάλλουν και τη βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική,  προσδοκώντας  ότι η ελληνική οικονομία θα εξέλθει της ΜΕΘ με την αύξηση του εμβολιαστικού εγχειρήματος και προεξοφλώντας τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που θα ωθήσουν και εισηγμένες που επλήγησαν από την πανδημία να ανακάμψουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η μετοχή της JUMBO είχε την τιμητική της με τη μεγαλύτερη απόδοση από τις μετοχές του FTSE ( +5,12%)  και με προσυμφωνημένες συναλλαγές που κέντρισαν το ενδιαφέρον καθώς αποτελούν το 0,45% του μετοχικού κεφαλαίου. Με τα 31 από τα 52 καταστήματα να παραμένουν κλειστά,  οι πωλήσεις του Ομίλου, τον Φεβρουάριο 2021, κατέγραψαν πτώση κατά περίπου 34% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Η ΗSBC θεωρεί ότι η μετοχή είναι ένα στοίχημα λόγω της επέκτασης του δικτύου και της αύξησης των online συναλλαγών με την ελπίδα ότι η χρονιά θα είναι πολύ διαφορετική από την περσινή από τις Απόκριες και μετά.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  JUMBO

Η ανοδική διάσπαση των 13,72 ευρώ, υπήρξε καταλυτική για την πορεία της μετοχής, που απέκτησε ιδιαίτερη δυναμική διασπώντας ανοδικά και τη σημαντική αντίσταση των 14,49 ευρώ. Η διάτρηση του απλού κινητού μέσου 200 ημερών, φέρει τη μετοχή στην προσέγγιση της αντίστασης των 15,65 ευρώ. Υπέρβαση των υψηλών του Δεκεμβρίου θα κινητοποιήσει νέες αγοραστικές δυνάμεις για κίνηση προς το στόχο της ζώνης του χάσματος του περσινού Φεβρουαρίου ( 17,13- 17,35 ευρώ). Ο κινητός μέσος και τα 14,49 ευρώ λειτουργούν ως στηρίξεις σε οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση του τίτλου.

Η ΦΟΥΡΛΗΣ που επλήγη ιδιαίτερα στους δύο πυλώνες του τα ΙΚΕΑ και τα INTERSPORT και εδώ και στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα γυρίσει σε κέρδη  το 2021 με αναμενόμενο κύκλο εργασιών στα  κοντά στα 500 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό  πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση εκτιμά ότι  με την ομαλοποίηση που αναμένεται  κυρίως στο β ΄εξάμηνο του 2021 η εταιρεία μπορεί να είναι από τους νικητές της επόμενης ημέρας, χωρίς να παραβλέπουμε την εταιρεία ακινήτων Trade Estate ΑΕΕΑΠ  με Gross Asset Value στα 190 εκατ. ευρώ.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  FOURLIS 

Η  μετοχή διέφυγε ανοδικά του μεγάλου συμμετρικού τριγώνου και κινείται προς την επόμενη αντίσταση των 4,30 ευρώ. Υπέρβαση της αντίστασης, θα ωθήσει τον τίτλο προς την σημαντική αντίσταση των 4,66 ευρώ. Η άνω πλευρά του τριγώνου, μπορεί να επιβεβαιωθεί σε ενδεχόμενο διόρθωσης, με τα 3,78 ευρώ να παρέχουν ισχυρή στήριξη.

Oι ισχυρές επιδόσεις του ΟΤΕ αποτυπώθηκαν με την επιστροφή σε θετικό πρόσημο στο δ΄ τρίμηνο σε αύξηση των εσόδων κατά 2.9% και με βελτίωσης της τάσης στα έσοδα των υπηρεσιών κινητής.  Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανέβηκαν  στα 413 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2020. Η εμπορική διάθεση του δικτύου 5G στην Ελλάδα με την επιτυχία της δημοπρασίας του φάσματος τον Δεκέμβριο είναι η απαρχή της μετάβασης σε νέα εποχή και ο Όμιλος θα είναι ο πρωταγωνιστής. Το προτεινόμενο μέρισμα είναι 0,68 ευρώ/μετοχή, το δε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ανέρχεται στα 167 εκατ. ευρώ.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΟΤΕ  

Η μετοχή του ΟΤΕ  βρίσκεται σε διαδικασία ανοδικής διάσπασης της σημαντικής αντίστασης των 12,86 ευρώ, ( κλείσιμο 12,90 ευρώ), που θα την ωθήσει αρχικά μέχρι  τα 13,51 ευρώ και κατόπιν προς τη ζώνη των 14,00-14,30 ευρώ. Τα 12,30 ευρώ και η ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά (9,01 ευρώ) του Μαρτίου του 2020, που ορίζει την κίνηση αποτελούν σημαντικές στηρίξεις στο αρνητικό σενάριο. 

 Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον   εκδηλώνεται στο Ελληνικό για τους πύργους, έξι συνολικά,  στους διαγωνισμούς που διενεργεί ο Όμιλος  Lamda Development.  Το ενδιαφέρον των επενδυτών εγχώριων και ξένων φάνηκε από τις μη δεσμευτικές προσφορές για τους δύο πύργους, διαγωνισμός που ήδη έχει διενεργηθεί. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στα τέλη Απριλίου και θα αποτυπώσουν την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών που θα δρομολογήσει εξελίξεις για το πιο εμβληματικό έργο στη χώρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  LAMDA 

Η μετοχή κράτησε τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών και μετά από ολιγοήμερη συσσώρευση, αντέδρασε ανοδικά κατακτώντας και την αντίσταση των 6,58 ευρώ, την οποία και επιβεβαίωσε προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Επόμενος στόχος τα υψηλά του Δεκεμβρίου των 7,45 ευρώ, που η υπέρβασή του θα ωθήσει τη μετοχή προς το χάσμα του περσινού Φεβρουαρίου ( 7,88-8,18) ευρώ. Κομβικό σημείο τα 6,58 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.