Οι λόγοι της θετικής αυτονόμησης του χρηματιστηρίου από τις ξένες αγορές

Οι λόγοι της θετικής αυτονόμησης του χρηματιστηρίου από τις ξένες αγορές

Μετά τη διπλή αναβάθμιση από τον Οίκο Fitch των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την Παρασκευή, στο ξεκίνημα της εβδομάδας το ελληνικό χρηματιστήριο είχε διάθεση, προσεγγίζοντας τις 964 μονάδες στο +0,88%, για να λυγίσει  όμως στη συνέχεια υπό το βάρος των εξελίξεων στη ρωσο-ουκρανική διαμάχη.

Την ίδια πορεία είχαν και οι διεθνείς αγορές – η Wall Street  ήταν κλειστή - με τον Dax στη Φραγκφούρτη να έχει μεγάλες απώλειες  έως και 3% και με  τελικό κλείσιμο στο -2,07%, αλλά για μια ακόμα φορά, η ελληνική αγορά επέδειξε αντοχές  παρά την εύθραυστη ψυχολογία. Είναι ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός που δεν είχαμε συνηθίσει έως και το πρόσφατο παρελθόν, στον βαθμό που η  αποστασιοποίηση του ΧΑ να προκαλεί  θετικές εντυπώσεις  καθώς το διεθνές  γεωπολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που εμφανίζεται αυτή η θετική  αυτονόμηση;  Το υψηλό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να υπάρχει, η επερχόμενη άνοδος των επιτοκίων  θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις  να πλήξει το αναπτυξιακό αφήγημα, οι εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο τρομάζουν επαναφέροντας στοιχεία του Ψυχρού πολέμου, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων έχουν πάρει την ανηφόρα. To συγκριτικό γράφημα του Γενικού Δείκτη με τον S&P500 και τον DAX30 από την αρχή του χρόνου, απεικονίζει αυτή την πραγματικότητα:

Όμως η αγορά έχει διαμορφώσει αυτή τη διαφοροποιημένη συμπεριφορά που αποτυπώνει είσοδο φρέσκου χρήματος, ενεργοποίηση αγοραστικών δυνάμεων ιδίως στον τραπεζικό κλάδο, εξαγορές υγιών εταιρειών – τελευταία η εισηγμένη Ευρωπαϊκή Πίστη από την Αllianz - και σημαντική κινητικότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

ΧΡΕΟΣ- ΕΠΙΤΟΚΙΑ 

Η Ελλάδα παραμένει η περισσότερο χρεωμένη χώρα στην ΕΕ με δημόσιο χρέος άνω του 200% με την πανδημία να αυξάνει τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τη χώρα να διαθέτει από τους καλύτερους όρους  σε επίπεδο  δανειοληπτών κρατών: 20 χρόνια μέση ληκτότητα έναντι 8,2 έτη  των χωρών της Ευρωζώνης και μέσο επιτόκιο περί το 1,58%, χρέος που κατά 75% ανήκει σε δημόσιους πιστωτές.

 Κατά συνέπεια  υπάρχει όντως  η αύξηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου που οφείλεται και στην ουκρανική κρίση αλλά και στο ότι η χώρα δεν είναι στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Έλληνα Κεντρικό Τραπεζίτη κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προσθέτει :  «Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα μειώνει το χρέος της σε μεγαλύτερο βαθμό από την Ελλάδα».

ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σε περίπου δυο εβδομάδες θα ξέρουμε και επίσημα  από την ΕΛΣΤΑΤ τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών πρόκειται να υπερβεί το 8-8,5% εξαλείφοντας πλήρως το πανδημικό - υφεσιακό 2020. 

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που τροφοδοτεί πληθωρισμό σε δυσθεώρητα επίπεδα με το Ουκρανικό να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη φάση  ιδίως μετά τις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν, δυσχεραίνει  και τις επενδύσεις και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Όμως η επανάκαμψη του τουρισμού και οι εκτιμήσεις για το 2022 βάσει των προκρατήσεων των διεθνών πρακτορείων, ανανεώνει τις προσδοκίες για τουριστική σεζόν στο επίπεδο του 80% του 2019. 

Ανάλογα θετικά αποτελέσματα όμως είχε και η μεταποιητική βιομηχανία. Πράγματι, ο μέσος γενικός δείκτης του κύκλου εργασιών  του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 22,9%, έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. 

ΑΝΕΡΓΙΑ- ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Η ανεργία λόγω και της κρατικής πανδημικής στήριξης υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 12,8% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών. Επίπεδα ανάπτυξης για το 2022 περί το 4,5% που εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές εάν και εφόσον επιτευχθούν θα αμβλύνουν τις υπάρχουσες δυσκολίες σ αυτόν τον τομέα και κυρίως την ανεργία των νέων.

Όπως και σε άλλους τομείς, απαιτείται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων  σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να ξεπεραστούν διαχρονικές παθογένειες της Ελληνικής Οικονομίας.

Εν αναμονή της οριστικοποίησης του ελλείμματος για το 2021 που θα κυμανθεί περί το 7%, η Ελλάδα θα πρέπει δεδομένης της λήξης της μεγάλης πανδημικής στήριξης, να αντιμετωπίσει  το 2022 με τουλάχιστον το μισό έλλειμμα καθώς το 2023 θα πρέπει να περάσουμε σε – μικρό έστω - πλεόνασμα, στόχος που είναι εφικτός.

ΕΞΑΓΟΡΕΣ –ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Η μεγάλη κινητικότητα στις εξαγορές σε αρκετούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας θα δώσει ώθηση στο αναπτυξιακό αφήγημα δημιουργώντας  μεγαλύτερους Ομίλους που θα μπορούν να διεκδικήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και να χρηματοδοτηθούν με μεγαλύτερη ευκολία από το τραπεζικό σύστημα. 

Στον ασφαλιστικό κλάδο, στον χώρο των ξενοδοχείων, στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά και της  μεταλλουργίας,  στον κλάδο της  ιδιωτικής υγείας υπάρχει  έντονο ενδιαφέρον και από ξένα funds και από μεγάλους ομίλους του εξωτερικού αλλά και της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας.

Όλοι αυτοί οι λόγοι αποτυπώνονται σταδιακά στα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, ενεργοποιώντας την τεράστια ρευστότητα που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Κατευθύνεται εκεί όπου υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και προσδοκίες υπεραξιών.