Οι «Βεδουίνοι» των αγορών προκαλούν εμφύλιο στα μεγάλα funds

Οι «Βεδουίνοι» των αγορών προκαλούν εμφύλιο στα μεγάλα funds

Με ράλι στην κινούμενη άμμο, παρομοιάζουν οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων την κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές. «Και δεν φτάνει που οι αμμόλοφοι αλλάζουν θέση ταχύτερα και από τον άνεμο, δεχόμαστε και επίθεση από τους βεδουίνους, δηλαδή από τους μικρούς traders και επενδυτές», έλεγε χαρακτηριστικά βρετανός διαχειριστής σε χθεσινό conference cal με άλλους wealth managers. Μια αποκαλυπτική ιστορία για τον ανταγωνισμό των μικρών χρηματιστηριακών παικτών και των «μεγάλων παιδιών». 

Η χθεσινή διαδικτυακή συνεδρίαση είχε ως θέμα το «Retail vs Big Guns», δηλαδή τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους μικρούς χρηματιστηριακούς παίκτες και τα λεγόμενα μεγάλα παιδιά, που δεν είναι άλλα από τα στελέχη που εργάζονται στους θεσμικούς επενδυτές.

Και αφορούσε τις παρενέργειες, που δημιουργούνται από αυτόν τον άτυπο εμφύλιο πόλεμο, στο εσωτερικό των funds, ανάμεσα στους αναλυτές (analysts), τους διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) και τους διαχειριστές κινδύνου (risk managers). Δηλαδή, στα στελέχη που είναι υπεύθυνα για τις επιλογές, τις κινήσεις και τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων.

Η δουλειά των αναλυτών είναι να αποτιμούν και να τιμολογούν τις μετοχές, τα ομόλογα και τα παράγωγα και να προτείνουν, ποιες είναι οι θέσεις που θα πρέπει το fund να λάβει ανάμεσα σε αυτά τα επενδυτικά προϊόντα, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας και ποιες οι τιμές στόχοι.

Η δουλειά των διαχειριστών του κινδύνου είναι να μετρούν μέσα από ποσοτικές μεθόδους, το μέγεθος της έκθεσης του fund σε κάθε επενδυτικό προϊόν, σε συνάρτηση με τις γραμμές υποστήριξης των επενδυτικών επιλογών. Δηλαδή, να προσδιορίσει ποιες δυνητικές απώλειες μπορεί να απορροφήσει το fund και ποιους πόρους θα πρέπει να διαθέσει για να υποστηρίξει τις επενδυτικές επιλογές του.

Διότι ως γνωστόν, δεν αρκεί για ένα fund να κάνει ορθές επιλογές. Θα πρέπει να έχει τις δυνάμεις, δηλαδή τους πόρους να στηρίξει αυτές τις επιλογές για όσο διάστημα, η χρηματιστηριακή αγορά κινείται εναντίον των επιλογών του fund.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, με πιο πρόσφατο αυτό της GameStop (GME) από τη μια και την Citron Research και του Hedge Fund Melvin Capital από την άλλη.

Τέλος, δουλειά των διαχειριστών των χαρτοφυλακίων του Fund, είναι η δημιουργία ικανοποιητικών αποδόσεων, που θα υπερβαίνουν όχι μόνο τους δείκτες αναφοράς, αλλά και τις αποδόσεις του ανταγωνισμού.

Οι διαχειριστές ουσιαστικά έχουν στο τέλος της ημέρας, την πλήρη ευθύνη για την πορεία του fund και για τα αποτελέσματα του. Και είναι τα αποτελέσματα, που θα προσελκύσουν ή θα απομακρύνουν νέους επενδυτές. Και είναι τα αποτελέσματα, που θα κρίνουν τα bonus που θα εισπράξουν οι διαχειριστές με το κλείσιμο, του επενδυτικού έτους.

Εδώ και μήνες παρατηρούμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Στη χρηματιστηριακή ιστορία, τον τόνο τον έδιναν με τις κινήσεις τους, οι θεσμικοί επενδυτές και οι ιδιώτες επενδυτές ακολουθούσαν. Αυτό συνέβαινε λόγω της τεχνογνωσίας, του επαγγελματισμού και των αυστηρών επενδυτικών κριτηρίων που διαθέτουν τα funds.

Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι μικροί ιδιώτες traders και επενδυτές δίνουν τον τόνο, καθώς απογειώνουν μετοχές, γκρεμίζουν short θέσεις, έχοντας κηρύξει έναν άτυπο πόλεμο στους «συστημικούς θεσμικούς επενδυτές», καταγράφουν αποδόσεις που δεν είναι ευκαταφρόνητες. Με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των funds, να μην είναι ανταγωνιστικές, να υπάρχουν εξαγορές μεριδίων και αποχωρήσεις μεριδιούχων και μετόχων.

Οπότε οι διαχειριστές επιθυμούν να επενδύσουν σε μετοχές, που δεν έχουν προταθεί από τους αναλυτές και σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου, που απορρίπτονται από το risk management του fund. Επομένως διαταράσσεται πλήρως το σύστημα λειτουργίας του fund, μαζί με τις εσωτερικές ισορροπίες ανάμεσα στα κέντρα αποφάσεων.

Είναι και αυτό, ένα ακόμα δείγμα του λεγόμενου «disruption» των χρηματιστηρίων, που προκαλείται από τις κινήσεις μικροεπενδυτών τύπου RedditWallStreetBets και Robinhood.

Κινήσεις, των οποίων το κίνητρο δεν είμαι μόνο η απληστία και το εύκολο κέρδος, αλλά η πεποίθηση αυτών των traders ότι είναι οι σύγχρονοι χρηματιστηριακοί αντισυστημικοί σταυροφόροι.

Μια ακόμα απόδειξη, ότι τα funds τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις είναι και ο συνωστισμός των επενδυτικών κεφαλαίων, που παρατηρείται στην είσοδο των αγορών των κρυπτονομισμάτων, όταν μέχρι πριν από λίγους μήνες τα κρυπτονομίσματα στα μάτια των περισσοτέρων θεσμικών επενδυτών, ήταν ένα ψηφιακό παιχνίδι.

Όμως όπως σε όλες τις δουλειές, ο πελάτης έχει δίκιο. Και έτσι όταν οι «πελάτες» θέλουν ρίσκο, cryptos και εξωτικές κινήσεις, τα funds είναι πρόθυμα να τα προσφέρουν στους μεριδιούχους και στους μετόχους τους.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.