Οι 6+1 λόγοι που ξύπνησαν τους long στο χρηματιστήριο

Οι 6+1 λόγοι που ξύπνησαν τους long στο χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους έμπειρους θιασώτες του χρηματιστηρίου, η ελληνική αγορά έχει βγάλει μια εξαιρετικά δυναμική αντίδραση στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, με αποκορύφωμα το χθεσινό ξέσπασμα, που ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο για το Γενικό Δείκτη από τον Ιούνιο του 2016!

Ως γνωστόν, οι αγορές δεν προειδοποιούν πότε θα διορθώσουν ή πότε θα αντιδράσουν, ενώ ποτέ δεν κάνουν το... χατήρι που θέλουν οι πολλοί. Και οι... πολλοί, εδώ και μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο, είχαν εθιστεί στην... πτώση, στον αρνητισμό, στην καχυποψία και στην ανασφάλεια.

Ο πρώτος αιφνιδιασμός ήρθε την περασμένη Πέμπτη, όταν (πριν ολοκληρωθεί η αναδιάταξη χαρτοφυλακίων λόγω MSCI) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,50%. Ο δεύτερος ήρθε την Παρασκευή, όταν την ημέρα της κορύφωσης του rebalancing, ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 1,95%. Χθες, η αγορά δείχνοντας στοιχεία απελευθέρωσης και ξεσπάσματος, έβγαλε μια συνεδρίαση από τα... παλιά, με πλουραλισμό στους πρωταγωνιστές, όγκους, τζίρους, εναλλαγές και σημαντικές αποδόσεις.

Τελικώς, ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 4,68% στις 659,72 μονάδες, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά έως το +5,13%! Το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο ήταν ο τζίρος που ανήλθε στα 96,91 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα να είναι μόλις 7,52 εκατ. ευρώ, ήτοι το 7,81% του συνόλου. Τέτοιος τζίρος σε συνεδρίαση... ροής και όχι μέσω πακέτων, αναδιάρθρωσης δεικτών ή placement, είχε να γίνει πάρα πολύ καιρό στο Χ.Α.!

Έτσι, μέσα σ'' αυτό το τριήμερο της αντίδρασης, ο Γ.Δ. αθροίζει κέρδη 9,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 22,66%!

Οι λόγοι που άλλαξαν – μεσοπρόθεσμα – την εικόνα της αγοράς

Συγκυριακοί λόγοι αλλά και συγχορδία αρνητικών ειδήσεων και ευρύτερων εξελίξεων, οδήγησαν την αγορά στα πρόσφατα ακραία πτωτικά φαινόμενα. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν, να αναζητηθούν αφορμές αντίδρασης, που μάλιστα έχει και ποιοτικά στοιχεία, όπως την αύξηση όγκων και τζίρων.

Έξι είναι οι λόγοι που έφεραν την αλλαγή στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλάζοντας – μεσοπρόθεσμα – την εικόνα του.

Ακραία υπερπώληση: Η αγορά είχε πιεστεί τα μέγιστα κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη, εν μέσω σεναρίων καταστροφής. Θυμίζουμε ότι μέσα στο Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης κύλησε σε νέα χαμηλά 32 μηνών και στις 592,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 409,08 μονάδες. Άρα, ήταν σαφές ότι η αγορά ευρίσκονταν σε ακραία υπερπώληση.

Αποτελέσματα εταιρειών: Τα αποτελέσματα κορυφαίων blue chips της πραγματικής οικονομίας (αλλά και τραπεζών) έδειξαν ότι το να βρίσκονται σε χαμηλά ενός έως τριών ετών (ή πολύ κοντά σε αυτά) μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και αρκετές άλλες, ήταν προϊόν ακραίας στρέβλωσης...

Deal Eurobank – Grivalia: Το mega deal μεταξύ Eurobank και Grivalia, παρ'' ότι... ετερόκλητο, κρίθηκε θετικά από την αγορά, καθώς έδειξε «επιθετική» διάθεση φυγής προς τα εμπρός, τουλάχιστον από την πλευρά των μετόχων της τράπεζας. Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 22,12% την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Grivalia κέρδισε 25,10%. Μάλιστα, η Eurobank δέσποσε με καταλυτικό τρόπο την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας μεγάλα ρεκόρ σε όγκους και τζίρους, καθώς διακίνησε συνολικά 275 εκατ. μετοχές, έναντι τζίρου 149 εκατ. ευρώ!

Σχέδιο ΤτΕ για τράπεζες – Moody''s: Η έκθεση – ετυμηγορία του οίκου Moody's που εκφράστηκε θετικά για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, ενίσχυσε την αγορά και αυτό φάνηκε αμέσως. Την Πέμπτη έγινε γνωστή η έκθεση του οίκου, εξού και το +2,50% του Γ.Δ. και του +8,10% του τραπεζικού!

Οι ανακοινώσεις της Μυτιληναίος: Οι πολύ θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης της Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση στους Έλληνες Θεσμικούς Επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, «ξύπνησαν» τους long τόσο στη μετοχή (στο +20% το τριήμερο) όσο και στα υπόλοιπα blue chips της πραγματικής οικονομίας, καθώς φανέρωσαν την ακραία στρέβλωση. Ο κ. Ευαγγ. Μυτιληναίος, μίλησε για διπλασιασμό τζίρου τη 2020-2021, από 1,5 δισ. ευρώ φέτος, ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ και εκτίναξη των λειτουργικών κερδών στα 400 εκατ. ευρώ!

Το fund QCM: Η διάψευση του αμερικανικού fund QCM την περασμένη Πέμπτη ότι σχετίζεται με θέσεις short στην Intralot, συνέδραμαν στο να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον και ξέσπασμα, τόσο στις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη που πρωτύτερα είχαν πιεστεί υπερβολικά, όσο και να αποφορτίζει την κατάσταση ευρύτερα στην αγορά. Χθες που έγινε γνωστό ότι το «θύμα» είναι από την καναδική αγορά, υπήρξε περαιτέρω αποσυμπίευση στην ψυχολογία όλης της αγοράς, κάτι που καθρεφτίστηκε και στο Mid Cap όπου οκτώ μετοχές είχαν αντίδραση από 6% έως 10%!

«Ανακωχή» ΗΠΑ – Κίνας: Ένας από τους (ισχυρούς) λόγους που οι διεθνείς αγορές «έλιωσαν το Νοέμβριο, ήταν η... πολεμική μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οπότε, η συμφωνία των δύο προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο του G20 για κατάπαυση... πυρός στον εμπορικό πόλεμο για τρεις μήνες, έδωσε ισχυρό «πάτημα» στους long διεθνώς, οδηγώντας σε ράλι Ασία και Ευρώπη αλλά, τελικά, και σε Wall Street.