Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει εμπόδιο στην άνοδο των τιμών του χρυσού

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει εμπόδιο στην άνοδο των τιμών του χρυσού

H έκθεση της Goldman Sachs αναφορικά με την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ στο επόμενο διάστημα εστιάζει σε δύο σημεία: πρώτον στην πολιτική του Μπάιντεν και το ενδεχόμενο να παραχθεί διαχωρισμός στον μηχανισμό διακυβέρνησης και δεύτερον στην επίδραση της εμφάνισης του -μάλλον αποτελεσματικού- εμβολίου κατά της πανδημίας.

Τα παραπάνω συνεπικουρούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων υπέρ της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, και μάλιστα διατηρώντας το αρχικά προσδοκώμενο ποσοστό της τάξης του +5,3% ΑΕΠ για το 2021. Τούτο φαίνεται περαιτέρω να πιέζει τα ποσοστά ανεργίας ακόμα χαμηλότερα, προς το 5,3% (από 6.9% στα τρέχοντα επίπεδα), με προσδοκία επίτευξης επιπέδων «πλήρους απασχόλησης» έως το 2024.

Αν συνυπολογίσει κανείς την υψηλότατη πιθανότητα χαλιναγώγησης του εγχώριου πληθωρισμού σε επίπεδα 2% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έχοντας μάλιστα κατά νου ότι η ισχύουσα νομισματική πολιτική θα επεκταθεί υπό τις μέτριες επιτοκιακές στοχεύσεις, προβάλλεται ως πιθανότερο σενάριο η (αυξητική) μεταβολή αυτής σε βάθος χρόνου κατά 50 μ.β., κατά τη μελλοντική λήξη αυτής της πολυετούς ανόδου των χρηματαγορών. Εξάλλου, ο στόχος της δεκαετίας για τη FED παραμένει το 2-2.5%, επομένως ένα πενταετές πλάνο σταδιακής συσταλτικής πολιτικής με ρυθμό εξαμήνου μάλλον φαντάζει λογικό σενάριο, εάν εξαιρέσουμε ενδεχόμενα έκτακτα γεγονότα που θα σοκάρουν την οικονομία.

Επιπλέον, η εν λόγω έκθεση εξειδικεύει περαιτέρω σε μια ενδεχόμενη μείωση των θετικών ρυθμών απόδοσης κατά τους χειμερινούς μήνες, απόρροια της εποχιακής έξαρσης της πανδημίας, ενώ παράλληλα τα αναμενόμενα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1 τρις δολαρίων να ανακοινώνονται πέριξ του τέλους του έτους, επομένως τα πρώτα συμπεράσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το Α τρίμηνο του 2021.

Τέλος, με δεδομένο ότι ο χρυσός συσχετίζεται ισχυρά τους τελευταίους μήνες αφενός θετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και αφετέρου αρνητικά με την πορεία του δολαρίου ΗΠΑ, ο οίκος θεωρεί ότι οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου θα ανέλθουν μεν κατά το 2021, θα υπάρξει δε μια περίοδος μερικών εβδομάδων ασαφούς τάσης.

Φαίνεται τελικά ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο εγγύς μέλλον, ακόμα κι αν μια μικρή μεσοπρόθεσμη διόρθωση για κατοχύρωση κερδών είναι κοντά.