7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Νευρικότητα στην Wall Street στη σκιά της Nike και των κρύπτο

Νευρικότητα στην Wall Street στη σκιά της Nike και των κρύπτο

Με μικρές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο κλείσιμο της εβδομάδας, την ώρα που οι επενδυτές αξιολογούν τη βουτιά των κρυπτονομισμάτων μετά τη νέα «επίθεση» του Πεκίνου αλλά και τις πιέσεις στη μετοχή της Nike λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones μετά το αρνητικό άνοιγμα πλέον κινείται με μικρή άνοδο 0,2% στις 34.836 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 έχει περάσει οριακά σε θετικό έδαφος με +0,15% στις 4.455 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,3% και διαπραγματεύεται στις 15.003 μονάδες.

Μετά το τριήμερο ανοδικό ράλι και τις αποφάσεις της Fed τις οποίες εκτίμησε παραπάνω από θετικά η αγορά, η νευρικότητα έδειξε να επιστρέφει σήμερα υπό τις νέες ανησυχίες για την πορεία του κινεζικού γίγαντα του real estate Evergrande, αλλά και ακόμα μία παρέμβαση της Κίνας απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα είναι παράνομες και πρέπει να απαγορευτούν, στέλνοντας το πλέον ισχυρό μήνυμα έως τώρα για την πρόθεση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως να καταστείλει την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.

Η είδηση άσκησε σημαντική πίεση στις αγορές ψηφιακών νομισμάτων με το bitcoin να αλλάζει γρήγορα πρόσημο και την τιμή του που είχε ξεπεράσει τα 45.000 δολάρια να υποχωρεί πλέον στα περίπου 41.500.

Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει την αφορά κρυπτονομισμάτων, οι επενδυτές δείχνουν μάλλον κάποια ψυχραιμία στην αντίδρασή του με τις απώλειες στην αξία του bitcoin να βρίσκονται αυτή την ώρα κάτω στο περίπου 6%.

Μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στο ethereum, το οποίο υποχωρεί κατά 8,5% και βλέπει την τιμή του να διαμορφώνεται στα 2.892 δολάρια.

Νωρίτερα σήμερα, οι αγορές στην Ασία ολοκλήρωσαν με μικτά πρόσημα και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει απώλειες 1,30% μετά τη νέα βουτιά άνω του 11% του τίτλου της Evergrande, με φόντο δημοσίευμα Wall Street Journal που ανέφερε ότι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί να ετοιμάζονται για ενδεχόμενη κατάρρευση της μεγαλύτερης μεσιτικής εταιρείας παγκοσμίως.

Παράλληλα, ισχυρή πίεση ασκεί στον Dow Jones αλλά και την αμερικανική αγορά γενικότερα ο δεικτοβαρής τίτλος της Nike, που πραγματοποιεί βουτιά άνω του 6% αφότου μείωσε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της το 2021, καθώς οι διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας εμπόδισαν τις προσπάθειες της εταιρείας να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση για παπούτσια και αθλητικά ρούχα.