Νέο άλμα 16% με το βλέμμα στην επανεκκίνηση των οικονομιών
Πετρέλαιο

Νέο άλμα 16% με το βλέμμα στην επανεκκίνηση των οικονομιών

Νέο ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας το χτεσινό άλμα 22%, καθώς μετά τη μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότερα κράτη προχωρούν σε άρση μέρους των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού και επανεκκίνηση των οικονομιών τους. Επιπλέον, ενδείξεις μικρής αύξησης της ζήτησης για βενζίνη παρατηρούνται στις ΗΠΑ έπειτα από την άρση του lockdown σε ορισμένες πολιτείες.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI βλέπει το πλέον ενεργό συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου να ενισχύεται κατά 16,6% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 17,57 δολάρια ανά βαρέλι με κέρδη άνω των 2 δολαρίων.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινείται και το ευρωπαϊκό πετρέλαιο Brent, με το δικό του συμβόλαιό του παραδόσεως Ιουλίου να κερδίζει 8,9% και την τιμή του να βρίσκεται στα 26,4 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να λαμβάνουν ώθηση από τα χτεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν μεν κατά 9 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ, φτάνοντας στα 527,6 εκατ. βαρέλια, αλλά έμειναν αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν αύξηση κατά 10,6 εκατ. βαρέλια.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα τις βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησαν από το ιστορικό υψηλό των 3,7 εκατ. βαρελιών στο οποίο είχαν ανέλθει την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου καθώς αίρονται σταδιακά τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα κράτη έχουν αρχίσει να επανεκκινούν την οικονομική τους δραστηριότητα έπειτα από το «πάγωμα» που έφεραν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν περαιτέρω και τα νέα σχετικά με θεραπείες για την ασθένεια, με σημαντικότερη την είδηση για τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου remdesivir της Gilead Sciences, που ενημέρωσε χθες ότι έδειξε «θετικά στοιχεία» και λίγο αργότερα οι New York Times έγραψαν ότι το σκεύασμα αναμένεται να λάβει κατεπείγουσα έγκριση από τις αμερικανικές αρχές, ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας.