Νέες απώλειες στις ευρωαγορές υπό τον φόβο νέων περιοριστικών μέτρων

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές υπό τον φόβο νέων περιοριστικών μέτρων

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι συνεδριάσεις των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς μεταξύ των επενδυτών εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα πρόσφατα θετικά νέα από την Pfizer, με τα αποτελέσματα της τελικής φάσης δοκίμων του εμβολίου για το Covid-19 να δείχνουν ποσοστό επιτυχίας 95% την Τετάρτη, είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία αναφέρουν αυτήν την εβδομάδα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τον Covid-19 από το πρώτο ξέσπασμα την άνοιξη.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο έχουν καταφύγει σε μερικά lockdown για να καταπολεμήσουν την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού. Η κίνηση αυτή είχε κάποια επιτυχία στη μείωση του ποσοστού κρουσμάτων, με υψηλό όμως οικονομικό κόστος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,0% στη ζώνη του ευρώ το 2020, αλλά η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι η οικονομία της περιοχής πλήττεται περισσότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας απ ό,τι  αναμενόταν.

Επιπλέον, η Ουγγαρία και η Πολωνία απειλούν να σαμποτάρουν την απελευθέρωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε κονδύλια . Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν βιντεοδιάσκεψη αργότερα την Πέμπτη για να αντιμετωπίσουν την αναστολή της απελευθέρωσης αυτών των κεφαλαίων, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας δεδομένης της κλιμακούμενης κρίσης στην υγεία και του κινδύνου ύφεσης «διπλής πτώσης».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,75% και διαμορφώθηκε στις 387,6 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο και τον τομέα του λιανεμπορίου να σημειώνουν πτώση 1,7%, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες να καταγράφουν αρνητικά πρόσημα.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 0,88%, υποχωρώντας στις 13.086 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,67% και διμαορφώθηκε στις 5.474 μονάδες.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,8% στις 6.334 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 21.536 μονάδες, με απώλειες 0,4%.

Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,64% στις 7.930 μονάδες.