Νέα πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο κατρακύλησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, παρά τις επίμονες προσπάθειες της Αγκυρας να στηρίξει την ισοτιμία της, έχοντας δαπανήσει περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, ένα δολάριο έφτασε να ισούται σήμερα με 6,97 λίρες, με το νόμισμα της γείτονος να καταγράφει νέα πτώση έναντι του αμερικανικού νομίσματος, δείγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι κρατικές τράπεζες της χώρας έχουν πουλήσει την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ισοτιμία της λίρας.

Παρ' όλα αυτά το νόμισμα της Τουρκίας χάνει συνεχώς έδαφος και αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να διασπάσει και το ψυχολογικό όριο της ισοτιμίας 7 προς 1 (7 λίρες για 1 δολάριο)

Σύμφωνα δε με το Bloomberg, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας (που θα επέτρεπαν περαιτέρω παρεμβάσεις για την στήριξη της ισοτιμίας) έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% από την αρχή του έτους, μόλις στα 49,2 δισ. δολάρια. Συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, τα διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε συνολικά 89,4 δισ. εκ των οποίων τα 54,4 δισ. σε βραχυπρόθεσμα swaps, όπως συμπληρώνει το πρακτορείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο και μετά και με φόντο τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί. Τα μοναδικά νομίσματα ανάμεσα στις πιο σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες που δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, είναι η τουρκική λίρα και το πέσο της Αργεντινής.