7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με πολλές προσδοκίες περαιτέρω ανόδου

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με πολλές προσδοκίες περαιτέρω ανόδου

Μετά τη χθεσινή κατοχύρωση του ψυχολογικής και τεχνικής σημασίας επιπέδου των 900 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο προχώρησε παραπάνω σήμερα με πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΠ.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε θετικός στις 914,43 μονάδες, με κέρδη της τάξεως του 0,76%. Από τις δεικτοβαρείς μετοχές 14 έκλεισαν ανοδικές επί συνόλου 76, έναντι 47 πτωτικών και 46 αμετάβλητων.

Ο Δείκτης, όσο βρίσκεται πάνω από τις 899-902 μονάδες, διατηρεί ένα ισχυρό αγοραστικό σήμα με στόχο την περιοχή των 950 μονάδων, που συνιστά το προ πανδημίας υψηλό επίπεδο, και που προσέγγισή του θα σηματοδοτήσει και τυπικά την πλήρων ανάρρωση των τιμών από την πανδημία.

Βεβαίως, αυτό είναι εν μέρει αληθές, καθώς πλήθος επιμέρους μετοχών έχουν όχι μόνο προσεγγίσει αλλά και προσπεράσει πανηγυρικά τα αντίστοιχα δικά τους επίπεδα, απόδειξη ότι η επιλογή των τίτλων μας είναι κρισιμότατος παράγοντας επιτυχίας.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αρκετά βελτιωμένη, μετά τη μακρά περίοδο χαμηλότατων τζίρων που κούρασε το επενδυτικό κοινό, προκαλώντας και το κλίμα έλλειψης κατευθυντικότητας. Σήμερα καταγράφηκαν 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,76 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας, όπως και πολλές από τις μετοχές που τον οδήγησαν εκεί λόγω στάθμισης, ώστε να εικάζεται ότι έπεται συνέχεια, συσχετίζοντας βέβαια τα συμπεράσματα με το επικρατούν κλίμα στις διεθνείς αγορές, των οποίων οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες προς ώρας παραμένουν πέριξ του αμετάβλητου.

Κατά τα λοιπά, ειδική μνεία στις μετοχές πληροφορικής για τη συμπεριφορά τους, και σήμερα ιδιαίτερα για αυτές των Entersoft (+7,71%) και Performance (+9,31%), αμφότερες σε νέα ιστορικά υψηλά. Παράλληλα, οι μετοχές του ομίλου Intracom συνέχισαν τη δίχως αύριο επιθετικά ανοδική τους πορεία, έχοντας καταγράψει στο 6μηνο +198% η ΙΝΤΚΑ, +194% η ΙΝΛΟΤ και +83% η ΙΝΚΑΤ.

Εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο γενικότερο κάδρο, ιδίως σε ό,τι αφορά τις διαθέσεις της Fed και την αντίστοιχη ψυχολογία που θα διαμορφωθεί στον επενδυτικό κόσμο, το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε πανιά για νέες περιπέτειες.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι προτιμότερο να αγοράζουμε μετοχές που ήδη «έτρεξαν» και είναι «ακριβές» τοπικά, παρά μετοχές που «έμειναν πίσω», έχοντας τη λανθασμένη πεποίθηση ότι «τις προλάβαμε». Διότι πολύ απλά, για κάποιον ή κάποιους λόγους αυτές που «έτρεξαν», έτρεξαν, και αυτές που «έμειναν πίσω», έμειναν πίσω.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.