7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Νέα γκαλερί από τον Καπόπουλο στη Μύκονο

Νέα γκαλερί από τον Καπόπουλο στη Μύκονο
Mr. Brainwash

Η Kapopoulos fine arts επενδύει στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων κι ενισχύει την παρουσία της με δεύτερη – και μάλιστα κεντρική – αίθουσα τέχνης στη Μύκονο. Στην καρδιά της χώρας και μόλις σε απόσταση 20 βημάτων από την άλλη γκαλερί που διατηρεί στην οδό Ενόπλων Δυνάμεων 15, άνοιξε νέο χώρο στο Ματογιάννι, στο 48 της Ματθαίου Ανδρονίκου.

Συντονισμένη με το νεανικό κοινό που επισκέπτεται το νησί από όλο τον κόσμο, η αίθουσα προτάσσει την pop κουλτούρα και τα διεθνώς αναγνωρίσιμα σύμβολά της. Δύο από τους πιο γνωστούς πρεσβευτές της, ο Γάλλος Richard Orlinski και ο Αμερικανός Mr. Brainwash, συστήνουν το νέο χώρο με χρώμα και δημιουργούν ένα ευφάνταστο pop στέκι, ανάμεσα στα λευκά καταστήματα της χώρας.

Mr.Brainwash

Η συνεργασία με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες δε γίνεται πρώτη φορά. Έργα τους έχει συναντήσει το εγχώριο φιλότεχνο κοινό στη βιτρίνα της αθηναϊκής γκαλερί στη Σκουφά, που κι αυτή ακόμη δεν έχει χρονίσει, αλλά και στο site του οίκου (kapopoulosart.gr). Στη νέα μυκονιάτικη γκαλερί παρουσιάζονται μονάχα οι δυο εικαστικοί, σε μια σφιχτοδεμένη έκθεση με χαρακτήρα.

Richard Orlinski wild panther

Έχοντας ως μεγάλη του επιρροή τον Robert Indiana, ο Ορλίνσκι (γ. 1966) έχει εκθέσει τα έργα του στην FIAC, το Courchevel, στο Le Chateau de Versailles, σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίστηκε από το Artprice το 2015 ως ο πιο εμπορικός σύγχρονος καλλιτέχνης στη Γαλλία. Ο εικαστικός δουλεύει με διάφορα υλικά, όπως βιομηχανική ρητίνη, πέτρα, μάρμαρο, χρώμιο και γυαλισμένο μπρούντζο, τα μονοχρωματικά του «τοτέμ-ζώα» που τα ανάγει σε σύμβολα.

Richard Orlinski

Αντίστοιχα, ο Mr. Brainwash χρησιμοποιεί για τα έργα του εικόνες από την ιστορία και τη λαϊκή κουλτούρα. «Η τέχνη δεν έχει κανόνες, δεν υπάρχει εγχειρίδιο» λέει ο ίδιος προκλητικά κι έτσι εκφράζεται και στην τέχνη του. Ξεπήδησε από την street art κι εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι πολλοί θεώρησαν πως είναι το πρόσωπο πίσω από τον Banksy. Έργα του κατέχουν μεγάλοι συλλέκτες, αλλά και γνωστοί οίκοι δημοπρασίας όπως οι Christie's και Phillips.

Richard Orlinski

Εκείνο που χαρακτηρίζει τον Βαγγέλη Καπόπουλο είναι ότι δεν περιμένει τις εξελίξεις, αλλά με τις επιλογές του επιχειρεί να τις διαμορφώσει. Μέσα στην καραντίνα μόνο ανενεργός δεν έμεινε. Προχώρησε σε μία λειτουργική πλατφόρμα δημοπρασιών (kapopoulosart.gr/auctions), δημιουργώντας μια γέφυρα ουσίας με το πελατολόγιό του, το οποίο μάλιστα κατόρθωσε να επεκτείνει. Έχοντας στην πλάτη του 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας, ο ελληνικός οίκος είναι ο μοναδικός που παρουσιάζει σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες δίπλα σε διεθνή ονόματα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη γκαλερί της Μυκόνου εκτίθενται έργα των Laurence Jenkell, Fred Avella, Aiiroh, Cedric Bouteiller, Marco Grassi, David Gerstein, Auguste Artiste, Antonio Segui, Erro, Romber Combas, Blek le Rat, μαζί με τους: Αλέκο Φασιανό, Παύλο, Δημήτρη Μυταρά, Βασίλη Σπεράντζα, Κωστή Γεωργίου, Απόστολο Λάβδα, Μίνα Βαλυράκη, Δημήτρη Γέρο για να αναφέρουμε μόνο ορισμένους. Οι ίδιοι καλλιτέχνες παρουσιάζονται ακόμη στο ξενοδοχείο Cavo Tagoo της Μυκόνου με το οποίο η οικογένεια Καπόπουλου ξεκίνησε συνεργασία.

ΝΕΑ γκαλερί (pop-up gallery) Ματθαίου Ανδρονίκου 48 (Ματογιάννι) , στη χώρα Μυκόνου. Τηλ 2289079289.

Richard Orlinski

Mr. Brainwash

Auguste Artiste

Laurence Jenkell

Antonio Segui

Cedric Bouteiller

Marco Grassi