Νέα έκρηξη πληθωρισμού στην Τουρκία

Νέα έκρηξη πληθωρισμού στην Τουρκία

Τα πρώτα απογοητευτικά στοιχεία για την τουρκική οικονομία που αντανακλούν την εκρηκτική αβεβαιότητα της περιόδου που προηγήθηκε των εκλογών είναι γεγονός. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 15,39% τον Ιούνιο, από 12,15% τον Μάιο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στο 13,85%.

Οι πιέσεις πλέον προς την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) είναι ασφυκτικές, αφού η προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ερώτημα πλέον είναι αν ο Ερντογάν θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για μείωση των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού (κόντρα σε κάθε οικονομική λογική) ή αν θα αναγκαστεί ξανά να «υπακούσει» στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η CBRT έσπευσε να αυξήσει τα επιτόκια λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στο 17,75%, στον απόηχο της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού και για να συγκρατήσει παράλληλα τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας.

Σήμερα, το τουρκικό νόμισμα σημειώνει «βουτιά» άνω του 1%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 4,6721 λίρες ανά δολάριο, ενώ νωρίτερα όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, έφτασε στις 4,8 λίρες ανά δολάριο οδεύοντας ξανά προς ιστορικά χαμηλά.