Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, 14:06
Τελευταία ενημέρωση: 14:43

-A +A

Νέα έκρηξη πληθωρισμού στην Τουρκία

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, 14:06
Τελευταία ενημέρωση: 14:43
Νέα έκρηξη πληθωρισμού στην Τουρκία
-A +A

Τα πρώτα απογοητευτικά στοιχεία για την τουρκική οικονομία που αντανακλούν την εκρηκτική αβεβαιότητα της περιόδου που προηγήθηκε των εκλογών είναι γεγονός. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 15,39% τον Ιούνιο, από 12,15% τον Μάιο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στο 13,85%.

Οι πιέσεις πλέον προς την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) είναι ασφυκτικές, αφού η προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ερώτημα πλέον είναι αν ο Ερντογάν θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για μείωση των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού (κόντρα σε κάθε οικονομική λογική) ή αν θα αναγκαστεί ξανά να «υπακούσει» στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η CBRT έσπευσε να αυξήσει τα επιτόκια λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στο 17,75%, στον απόηχο της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού και για να συγκρατήσει παράλληλα τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας.

Σήμερα, το τουρκικό νόμισμα σημειώνει «βουτιά» άνω του 1%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 4,6721 λίρες ανά δολάριο, ενώ νωρίτερα όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, έφτασε στις 4,8 λίρες ανά δολάριο οδεύοντας ξανά προς ιστορικά χαμηλά.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα