Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας, μετά την αργία

Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας, μετά την αργία

Νέα «βουτιά» έως και 4,9% καταγράφει σήμερα η τουρκική λίρα, έπειτα από την αργία της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να πλήττονται από την ανησυχία σχετικά με το διπλωματικό ρήγμα με την Ουάσιγκτον για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τις 6,2974 λίρες ανά δολάριο, από 6 δολάρια την Παρασκευή, όταν ολοκληρώθηκε η αργία για την ισλαμική γιορτή Ιντ αλ-αντχά, διευρύνοντας τις απώλειες για το σύνολο του έτους στο 38%.

Σημειώνεται πως το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι, ενώ μετά τη συνάντηση αναμένεται να γίνουν δηλώσεις (16.30 ώρα Ελλάδας).

«Η έλλειψη ανακοινώσεων για μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές στην οικονομική πολιτική κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας δεν δημιούργησε προσδοκίες στις αγορές. Αυτή τη στιγμή, αυτό σημαίνει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, υψηλό πληθωρισμό, συνεχιζόμενη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης και τελικά πιο αδύναμη λίρα», υποστήριξε ο Per Hammarlund, στρατηγικός αναλυτής της SEB στη Στοκχόλμη.

Εκτός από τη διπλωματική διαμάχη για τον Αμερικανό πάστορα και τις κυρώσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, το επενδυτικό κλίμα έχει πληγεί από τον διψήφιο πληθωρισμό, την επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την απροθυμία του Τ. Ερντογάν για αύξηση των επιτοκίων. 

Σύμφωνα με την Societe Generale SA, παρά την αύξηση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο, η οικονομία της Τουρκίας απαιτεί νέα αύξηση πάνω από 600 μονάδες βάσης. 

Από την πλευρά της η JPMorgan Chase & Co. προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας για το επόμενο έτος στο 1,1% από το 2,8%, επικαλούμενη «την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τη σύσφιξη της ρευστότητας, σύμφωνα με έκθεση του οικονομολόγου της επενδυτικής τράπεζας, Yarkin Cebeci.