Νέα άνοδος στις τράπεζες, συντηρεί το ενδιαφέρον στο ΧΑ

Νέα άνοδος στις τράπεζες, συντηρεί το ενδιαφέρον στο ΧΑ

Με τους ασιατικούς δείκτες να κλείνουν με ανοδικό ράλι σήμερα και τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε νέα ισχυρή άνοδο εν μέσω καλύτερης ψυχολογίας που φέρνει το άνοιγμα των οικονομιών αλλά και οι προσδοκίες για εμβόλιο, το Χ.Α. κρατάει τη ζώνη των 620 μονάδων, με τις τράπεζες ξανά στην αιχμή του ενδιαφέροντος. 

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με ισχυρό ράλι ανόδου, με τον Nikkei 225 στο +2,55%, τον Asia Dow +2,38% και τον Hang Seng +1,88%, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν νέα έντονη άνοδο άνω του 1%. Ώθηση στις διεθνείς αγορές έδωσε η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novavax ότι ξεκίνησε την πρώτη ανθρώπινη μελέτη του πειραματικού εμβολίου της για τον κορονοϊό.

Παράλληλα, το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομιών, η επανέναρξη κάποιων αεροπορικών δρομολογίων αλλά και η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού σ’ όλη την Ευρώπη, έδωσε από χθες ισχυρό ράλι στους δείκτες, με αιχμή τις μετοχές του ευρύτερου τουριστικού τομέα, των ταξιδιών και της αναψυχής να ξεχωρίζουν με έμφαση. 

Αυτό άλλωστε οδηγεί σήμερα και τη μετοχή της Aegean Airlines σε έντονη κινητικότητα, καθώς ενισχύεται άνω του 6%, ξεχωρίζοντας στις μη τραπεζικές μετοχές του Large Cap, ενώ ξεχωρίζει στον Mid Cap και η Autohellas με αντίδραση κοντά στο 5%. 

Εν μέσω όλων αυτών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. που χθες έκλεισε στο υψηλότερο σημείο από τις 30 Απριλίου, διαπραγματεύεται στις 626 μονάδες με άνοδο 0,31%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε καλό τέμπο, έχοντας ήδη φτάσει στα 18 εκατ. ευρώ. Το θετικό είναι ότι ο Γ.Δ. κρατάει όλα τα χθεσινά του κέρδη (+2,48%), προσπαθώντας να «δέσει» την ευρύτερη περιοχή των 620 – 625 μονάδων. 

«Κλειδί» για τη συνέχεια φαίνεται πως είναι ο τραπεζικός δείκτης, που μετά το +1,90% της Παρασκευής και το 6,67% χθες, σήμερα ενισχύεται εκ νέου κατά 3,25% προσπαθώντας να υπερβεί το κομβικό όριο των 300 μονάδων, καθώς βρίσκεται στις 299 μονάδες. 

Ο κλάδος μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά της περασμένης εβδομάδας βρέθηκε σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ παρουσιάζει εύλογη κινητικότητα και μπαράζ πακέτων, λόγω της αναδιάρθρωσης θέσεων που λαμβάνουν χώρα ενόψει της διαγραφής από το δείκτη MSCI Global Standard και της μετάβασης στον MSCI Small Cap. 

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, οι εκροές στις μετοχές που αποχωρούν από το δείκτη MSCI Global Standard ίσως φτάσουν τα 150 με 170 εκατ. ευρώ, από χαρτοφυλάκια που κινούνται – καταστατικά – με γνώμονα τους δείκτες MSCI ή FTSE Russell, όμως δεν αποκλείονται και νέες τοποθετήσεις από όσους ποντάρουν στο μικρότερο δείκτη της Morgan Stanley Capital International. 

Σήμερα στις τράπεζες η Πειραιώς (που έτσι κι αλλιώς δεν συμμετείχε στον MSCI Global Standard) ενισχύεται άνω του 6%, άνω του 3% κερδίζει η Eurobank, η Εθνική που χθες ξεχώρισε με ράλι +9,47% σήμερα κερδίζει 2,98%, η Alpha Bank +1,37% και η Attica Bank +3,35%. 

Στον ευρύτερο FTSE 25, κέρδη σημειώνουν οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo, EXAE, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Fourlis, Motor Oil και ΕΛΠΕ, ενώ διορθώνουν οι Lamda Development, Coca Cola HBC (+5,02% χθες), ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ (+27% το τελευταίο εξαήμερο) κ.λπ. 

Κινητικότητα υπάρχει και στον Mid Cap όπου θετικά κινούνται οι Πλαστικά Θράκης, MIG, ΟΛΘ, Ικτίνος, Quest Συμμετοχών και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύονται, έναντι 26 που υποχωρούν.