Μπήκαν στο στόχαστρο οι 780 μονάδες

Μπήκαν στο στόχαστρο οι 780 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να κινείται εντός του βραχυπρόθεσμου εύρους 750-780 μονάδων, καθώς προσέγγισε μεν μια ανάσα από τις 780 μονάδες, αλλά δεν κατοχύρωσε το επίπεδο αυτό. Η συνεδρίαση ήταν ανοδική, με τον Δείκτη να κλείνει στις 774,38 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 1,51%, με τη συνολική εικόνα αρκετά καλή, καθώς 74 μετοχές είχαν θετικό πρόσημο και 36 αρνητικό.

Παρόμοια συμπεριφορά και για τον Δείκτη FTSE Large Cap. ο οποίος έκλεισε στις 1845,65 μονάδες (+1,58%), και μάλιστα από τις 25 μετοχές που τον απαρτίζουν, 20 ήταν ανοδικές, ενώ και ο Τραπεζικός παρουσίασε παρεμφερή εικόνα (+1,82% στις 449,19 μονάδες).

Ως προς τον τελευταίο, η μετοχή της Πειραιώς αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τις υπόλοιπες τρεις του κλάδου, καθώς για μια ακόμη συνεδρίαση βρέθηκε στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων και έκλεισε με απώλειες 7,33% στα 0,7154 ευρώ, με συναλλαγές 7,8 εκατ. τεμαχίων. Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Πειραιώς έχει χάσει σχεδόν το 19% της αξίας της, με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει εντός του Μαρτίου. Μια τέτοια συγκυρία δεν συναντάται συχνά, καθώς είναι γνωστό ότι οι 4 συστημικές κινούνται στις ίδιες ράγες (Alpha +5,48%, ETE +1,04%, Eurobank +1,43%).

Έτσι, και σε συνδυασμό με τη γενικότερη συμπεριφορά της Πειραιώς το τελευταίο διάστημα, μπορούμε να επισημάνουμε ότι προεξοφλείται κάποιο περιστατικό σχετικά με εκείνην. Προς το παρόν, ένα ενδιαφέρον σενάριο είναι αυτό που πλήττει τους παλαιούς μετόχους της στην περίπτωση ΑΜΚ ή άλλου εταιρικού γεγονότος, ώστε είτε αυτοί να αναγκάζονται να αποχωρούν (ρίχνοντας την τιμή στο ταμπλό) είτε να μην ενδιαφέρονται καν να στηρίξουν τη μετοχή, θεωρώντας ότι θα βρουν καλύτερες τιμές στο μέλλον.

Κατά τα λοιπά, οι δεικτοβαρείς μετοχές συγκρατήθηκαν, με τις ΕΕΕ (+4,71%, εν μέρει χάρη στα εξαιρετικά -τηρουμένων των αναλογιών- οικονομικά αποτελέσματα), ΔΕΗ (+3,21%, με νέα πολυετή υψηλά), Ελλάκτωρ (+7,84%) να υπεραποδίδουν. Η ΕΤΕ κρατάει το αγοραστικό της σήμα άνω των 2 ευρώ, και η Τέρνα (+0,84%) συνεχίζει να επιδεικνύει εκπληκτική ωριμότητα ακόμα και στα ιστορικά της υψηλά, έχοντας ένα από τα πιο συμπαγή διαγράμματα.

Ο Mytilineos (-0,33%) σκόνταψε για άλλη μια φορά στο επίπεδο των 12,50 ευρώ που χρειάζεται κατοχύρωση ώστε να βγουν νέες αγορές στον τίτλο (ουδόλως απίθανο), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πιο «αμυντικός» Σαράντης (+0,23%), που στοχεύει αρχικά προς τα 9,50 έχοντας το 10,80 ως επόμενο επίπεδο. Επίσης, καλό είναι να ρίχνουμε ματιές στη Viohalco (+1,32%) και τα 3.60 ευρώ, διότι ενδέχεται να υπάρξει θετική έκπληξη, μην αμελώντας βεβαίως και την ΕΛΧΑ (+0,79%) , που έχει ήδη δώσει το παρόμοιο αγοραστικό σήμα που αναμένουμε από τη Viohalco, μετά τη διάσπαση της Παρασκευής και την επιβεβαίωση της πτωτικής προχθεσινής συνεδρίασης.

Η σημασία θετικών συνεδριάσεων σαν τη σημερινή, επισκιάζεται από τη -για άλλη μια φορά- απουσία ικανοποιητικού τζίρου, καθώς τα τρέχοντα επίπεδα είναι μέτρια ώστε να δικαιολογήσουν αλλαγή μεσοπρόθεσμης συμπεριφοράς. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 74,7 εκατ. ευρώ ωστόσο τα 23,6 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένες πράξεις με επίκεντρο κυρίως τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τη Jumbo.

Ενδεχόμενη κατοχύρωση του επιπέδου 780-785 θα χρειασθεί να συνοδευτεί από αύξηση των όγκων, ώστε να πάρουμε το πράσινο φως για νέα ανοδική κίνηση.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.