8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Mικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Mικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μικτά πρόσημα παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές. Ο δείκτης MSCI υποχωρεί 0,1%, ο Nikkei βρίσκεται στο -0,44% στις 27.011 μονάδες, ο Shangai σημειώνει άνοδο 0,64%, ενώ ο Kospi πέφτει 0,4% στις 2.709 μονάδες. Οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική, ενώ παράλληλα φαίνονται «μουδιασμένοι» από την εκτίμηση του ΔΝΤ για συρρίκνωση της ανάπτυξης εξαιτίας της πανδημίας και του πληθωρισμού.

Yπενθυμίζεται πως το ΔΤΝ «βλέπει» σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και υψηλότερο πληθωρισμό προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Οκτωβρίου.

Η επίπτωση της Όμικρον στην ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα ξεθωριάσει από το δεύτερο τρίμηνο, με τον ρυθμό της να υποχωρεί φέτος στο 4,4% από 5,9% το 2021, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου.

Για το 2023, το Ταμείο προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,8% που είναι, όμως, ελαφρά υψηλότερη από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου (3,6%) και αντανακλά κυρίως την ανάκαμψη μετά την εξάλειψη αρνητικών παραγόντων.