Μικτά πρόσημα στην Ασία στη σκιά της Evergrande – Άνοδος στα παράγωγα της Wall Street

Μικτά πρόσημα στην Ασία στη σκιά της Evergrande – Άνοδος στα παράγωγα της Wall Street

Η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν από εκείνες που οι επενδυτές θα θυμούνται για πολύ καιρό μετά την καταιγίδα ρευστοποιήσεων που ξέσπασε στις αγορές με αφορμή τις ανησυχίες χρεοκοπίας της Evergrande και εκτροχίασε τους μεγάλους δείκτες από την ανοδική τάση τους. Σήμερα οι πιέσεις στην Ασία συνεχίστηκαν με ηπιότερους ρυθμούς, ενώ τα παράγωγα της Wall Street δείχνουν ότι η αγορά προσπαθεί να ξεπεράσει τους φόβους της και να αντιδράσει, επιδρώντας θετικά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με το χρηματιστήριο της Κίνας κλειστό, η σκυτάλη των ρευστοποιήσεων πέρασε σήμερα στον ιαπωνικό NIKKEI που έκλεισε με σημαντικές απώλειες κατά 2,17% στις 29.839,71 μονάδες. Στο Hong Kong που χθες έδωσε το σήμα για το παγκόσμιο sell off η κατάσταση είναι πολύ πιο ήρεμη, με τον δείκτη να σημειώνει μικρές απώλειες φλέρτάροντας και με το ανοδικό πρόσημο, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης κατέγραφε μικρή άνοδο κατά 0,31%.

Το πιο σημαντικό μήνυμα, ωστόσο, για το πως θα εξελιχθεί η σημερινή ημέρα, εκπέμπεται από τους αμερικάνικους δείκτες, εκεί όπου στις αγορές παραγώγων επικρατεί από νωρίς θετικό κλίμα καθώς ο δείκτης Dow Jones μετά τη χθεσινή βουτιά έως και πάνω από 900 μονάδες, ανακάμπτει σήμερα κατά 0,7%, ακολουθώντας τον S&P 500 (+0,5% στις 4.371 μονάδες), ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,4%. Ειδικά για τον S&P 500 η διακράτηση των πρώτων στηρίξεων χθες και σήμερα πιθανόν να αποσοβήσει τον άμεσο κίνδυνο μιας καταιγίδας, αν και το κλίμα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

Ωστόσο σήμερα όλα τα φώτα στρέφονται στη συνεδρίαση της FED όπου κυρίαρχο ερώτημα είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα ενεργοποιήσει το λεγόμενο tapering, με τις αγορές να θεωρούν πως ακόμη και αν αυτό δεν δρομολογηθεί άμεσα, θα αρχίσει μέσα στον Νοέμβριο – Δεκέμβριο, στερώντας μέρος της εύκολης ρευστότητας που διοχετεύονταν στις αγορές και εν πολλοίς τροφοδοτούσε την διαρκή άνοδο των μετοχών.

Ανάλογες διαθέσεις αντίδρασης καταγράφονταν και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον γερμανικό DAX που έχει ήδη δεχθεί ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα να ανακάμπτει κατά 0,8%, με αντίστοιχη πορεία να δείχνουν πως θα ακολουθήσουν Παρίσι, Λονδίνοι, Ιταλία, Ισπανία, κ.ά.