Μικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο τη Fed

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο τη Fed

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να συνεχίζουν στο πεδίο των απωλειών ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κινείται ανοδικά, μετά την «ψυχρολουσία» της ομοσπονδιακής τράπεζας η οποία έκανε λόγο για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος σύσφιξης πολιτικής της με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της να τοποθετείται πλέον εντός του 2023.

Ειδικότερα, μετά τις απώλειες άνω των 260 μονάδες, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,6% σήμερα και κινείται στις 33.840 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,16% κινούμενος στις 4.216 μονάδες.

Αντίθετα, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,32% και βρίσκεται στις 14.078 μονάδες.

Βασικό σημείο προσοχής των επενδυτών συιστούν οι χτεσινές ανακοινώσεις της Fed, η οποία διατήρησε μεν αμετάβλητη όπως αναμενόταν την τρέχουσα πολιτικής της έπειτα από τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της (Federal Open Market Committee), ωστόσο εξέπληξε τους επενδυτές δίνοντας σήμα για ταχύτερη σύσφιξη με φόντο τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου κατά την οποία τα μέλη της επιτροπής είχαν προβλέψει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις των επιτοκίων της Fed πριν από το 2024 τουλάχιστον, στη χτεσινή υπέδειξαν ότι μπορεί αν έρθουν εντός του 2023. Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής αναμένουν έως και δύο αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας το επόμενο έτος.

Η Επιτροπή αναθεώρησε επίσης ανοδικά την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό τον οποίο τοποθετεί πλέον στο 3,4%, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας ωστόσο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε μικρή άνοδο την περασμένη εβδομάδα στις 412.000, βάζοντας έτσι τέλος σε έξι διαδοχικές εβδομάδες πτώσης.

Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από τον Dow Jones ανέμεναν τον αριθμό, κοντά στις 360.000.

Σε αυτό το κλίμα, οι τοποθετήσεις έχουν στραφεί ξανά προς τις «βαριές» μετοχές ανάπτυξης, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς Apple, Microsoft, Intel, Alphabet και Netflix όλους με θετικό πρόσημο, αν και με κέρδη κάτω του 0,5% κατά βάση.

Αντίθετα, οι τραπεζικοί κολοσσοί JPMorgan Chase και Goldman Sachs υποχωρούν άνω του 1,4%, ενώ η Dow Inc. σημειώνει απώλειες 2,15% και η Caterpillar 2,2%.