Μικτά πρόσημα μετά τις ανακοινώσεις για τις καταναλωτικές δαπάνες
Wall Street

Μικτά πρόσημα μετά τις ανακοινώσεις για τις καταναλωτικές δαπάνες

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι κυριότεροι αμερικανικοί δείκτες στην Wall Street, καθώς από τη μία οι ανακοινώσεις αναφορικά με την πορεία των λιανικών πωλήσεων και των καταναλωτικών δαπανών και από την άλλη η εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, οδηγούν τους επενδυτές σε κινήσεις χαμηλού ρίσκου.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου σχετικά με την πορεία των λιανικών πωλήσεων κατά τον Ιανουάριο, η αύξηση της τάξης του 0,3% φάνηκε να μην εκλαμβάνεται ως ικανοποιητική από τους επενδυτές, παρά το γεγονός πως οι αναλυτές της Wall Street Journal εκτιμούσαν πως η αύξηση των πωλήσεων θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Παράλληλα, η αλματώδης αύξηση των θυμάτων αλλά και των κρουσμάτων από την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα εντείνει την ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία, που αποτελεί την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο COVID-19 χθες Πέμπτη, με την επιτροπή. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας του νέου κορονοϊού ανήλθε έτσι σε 1.380, μετά την αναθεώρηση του απολογισμού των νεκρών, που αρχικά είχαν ανακοινωθεί 1480.

Στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης, προστέθηκαν ακόμη 116 άνθρωποι, χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η τοπική επιτροπή υγείας σήμερα. Επίσης αναφέρθηκαν δύο θάνατοι στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και από ένας στις επαρχίες Ανχούι, Χενάν και Τσονγκτσίνγκ, κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά μειωμένος από την προηγουμένη, όταν είχαν καταγραφεί 242 νέοι θάνατοι και 14.800 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ειδικά ο μεγάλος αριθμός των νέων κρουσμάτων, εξήγησε η επαρχιακή επιτροπή υγείας, οφειλόταν στην αλλαγή των κλινικών μεθόδων εντοπισμού των ασθενών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει νέα πτώση 0,43% και διαμορφώνεται στις 29.423,31 μονάδες.

Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος κινείται ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,18% και βρίσκεται στις 3.379,90 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξης του 0,23% καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που διαμορφώνεται στις 9.734,72 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 6% καταγράφει η μετοχή της Nvidia μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων για το δ' τρίμηνο του 2019 που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ άλμα 11,6% καταγράφει η μετοχή της Expedia μετά τις ανακοινώσεις για τα κέρδη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.