Μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές

Μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές

Με μικτές τάσεις και μικρές μεταβολές συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές με την πανδημία του νέου κορονοϊού και τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι τιμές του πετρελαίου που αποτελούν κατά τους αναλυτές πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας και της παγκόσμιας ζήτησης πραγματοποίησαν ράλι χθες μετά τα ιστορικά χαμηλά που τις οδήγησαν σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία στην αγορά πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, η  πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 181.234 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Στο μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο που βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό σε ακόμα ένα σημάδι πως η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 13,5 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ τον Μάρτιο είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του στις 29,7 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης υπηρεσιών μειώθηκε και αυτός σε ιστορικό χαμηλό στις 11,7 μονάδες, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που τον τοποθετούσαν στις 24.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stox 600 χάνει 0,2% με τον κλάδο της ενέργειας να κινείται σε θετικό έδαφος με 2,5% κέρδη.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAΧ χάνει 0,10% στις 10.404 με τον κυβερνητικό συνασπισμό να καταλήγει σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού, ύψους 10 δισεκ. ευρώ.

Ο γαλλικός CAC ενισχύεται κατά 0,29% στις 10.404 μονάδες και ο βρετανικός FTSE χάνει 0,09% στις 5.765 μονάδες.

Νωρίτερα, με μεικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei να κερδίζει 1,52%.