8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Με «ταγό» τις τραπεζικές μετοχές, η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

Με «ταγό» τις τραπεζικές μετοχές, η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση
Eurokinissi

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Eurobank και Εθνική, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που θέλουν θετικά ακούσματα και από τα αποτελέσματα των Alpha Bank και Πειραιώς, αποδείχθηκαν ικανά να δώσουν συνέχεια στο ανοδικό σερί των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο και να συμπληρώσουν πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει αθροιστικά κέρδη 4,21% και τον τραπεζικό κέρδη 11,58%.

Στη λογική της τιμολόγησης - προεξόφλησης των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινήθηκαν επιθετικά και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, έστω και αν αυτές υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, αλλά και στους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω, με τον τζίρο να παρουσιάζει μικρή βελτίωση, ενώ όλα τα διεθνή μέτωπα ανησυχιών παραμένουν ανοιχτά.

Εν τω μεταξύ, η JP Morgan χαρακτήρισε εξαιρετικά τα αποτελέσματα των Eurobank και Εθνικής και προτείνει συστάσεις “overweight” με τιμές – στόχους τα 1,60 ευρώ και 4,50 ευρώ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με παλιό χρηματιστηριακό παράγοντα, “καλά είναι τα μερίσματα, οι επιστροφές κεφαλαίου και τα έσοδα από τον τουρισμό, όμως οι δυνάμεις που οδήγησαν έως εδώ την εγχώρια αγορά, θέλουν ένα χρονικό ορίζοντα με λιγότερα ‘αν’ και περισσότερη δράση”.

Ασφαλώς και υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξα σκεπτόμενοι, σύμφωνα με τους οποίους “αν και οι αβεβαιότητες παραμένουν πολλές και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξημένοι, η ρευστότητα που διατηρείται στο σύστημα κρίνεται ικανοποιητική. Τα χρηματιστήρια μετοχών δείχνουν να προσαρμόζονται στα διαδοχικά σοκ και δεν αποκλείεται το ‘relief rally’ να έχει και συνέχεια, με τις ανάλογες διορθώσεις. Το διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό σκηνικό οδηγείται σε νέα σημεία ισορροπίας. Η εδραίωση νέου status quo δεν θα είναι ούτε εύκολη, οι αγορές όμως έχουν αποδείξει προσαρμοστικότητα”.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη 2/8, ανακοινώνει τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου η Alpha Bank και την Τετάρτη 3/8 η Τράπεζα Πειραιώς. Την Πέμπτη 4/8 ανακοινώνει ο ΟΤΕ τα οικονομικά αποτελέσματα για το 1ο εξάμηνο.

«Η επενδυτική κοινότητα βλέπει χαμηλότερη επιθετικότητα στην αύξηση επιτοκίων από την FED τους επόμενους μήνες. Εκτιμούμε ότι τα μεγέθη του πληθωρισμού είναι που θα καθορίσουν περισσότερο την στάση της κεντρικής τράπεζας για το επόμενο εξάμηνο. Η συνολική εικόνα είναι εν πολλοίς ίδια, με τα πτωτικά ρίσκα να παραμένουν. Το εκτιμώμενο ανοδικό όριο για τον ΓΔΧΑ παραμένει η περιοχή των 850 - 870 μονάδων και η προσπάθεια διάσπασης θα εξαρτηθεί περισσότερο από την βραχυπρόθεσμη πορεία του τραπεζικού κλάδου. Παρόλο που οι προβλέψεις είναι δύσκολες σε αυτό το περιβάλλον, το θετικό momentum στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται και ενδέχεται να επηρεάσει θετικά τον ΓΔΧΑ, ο οποίος απαιτεί καταλύτες για να μπορέσει να κινηθεί αρκετά υψηλότερα», σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.

«Αν και ο μήνας που ξεκίνησε θεωρείται σχετικά αδρανής, χωρίς σημαντικά γεγονότα, ή ανακοινώσεις, η ανακωχή στην μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών μπορεί να επιταχύνει κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες που είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, είτε είχαν σταματήσει λόγω του αρνητικού κλίματος. Ο Αύγουστος προσφέρει ένα ‘παράθυρο ευκαιρίας’ σε επιχειρηματικές συμφωνίες, που είναι σε εξέλιξη, για να ολοκληρωθούν. Ο μήνας μπορεί να μην έχει χρηματιστηριακή δράση, ωστόσο σε επίπεδο παρασκηνίου οι πολύμηνες ζυμώσεις ενδέχεται να έχουν κατάληξη, με ευρύτερες χρηματιστηριακές και επιχειρηματικές ανατροπές, μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές», σημειώνει η Beta Sec.

«Είναι δεδομένο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο που επηρεάζεται από τις ξένες αγορές, είναι σαφώς πιο αμυντικό στην πτώση, παρόλα αυτά κάποια στιγμή πρέπει να μας δείξει και την επιθετική του εικόνα, μιας και όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει να φοβηθεί, στον ίδιο βαθμό με τις άλλες οικονομίες», όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΔΤΡ σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 555,66 μονάδες (+6,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 551,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,91%.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον ΓΔΧΑ που αναρριχήθηκε μέχρι τις 868,9 (+2,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 863,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,50%.

Ο τζίρος στα 61 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+6,91%), ΕΤΕ (+5,02%), ΕΥΡΩΒ (+5,88%), ΠΕΙΡ (+5,44%), ΒΙΟ (+3,17%), ΕΛΧΑ (+3,85%) και TITC (+5,18%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΚΟΥΕΣ (-2,05%) και ΜΠΕΛΑ (-2,44%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μπόρεσαν να σημειώσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι ΜΟΤΟ (+5,47%), ΕΛΣΤΡ (+4,17%), ΑΤΤ (+3,47%), ΚΕΚΡ (+3,26%) και ΒΙΟΣΚ (+3,18%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,58%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία 0,50, από 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Από σήμερα, οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ (-1,26%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,0405368594 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: 0,0385100164 ευρώ ανά μετοχή).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 222.800.215 νέες (ΚO) μετοχές της Intralot (+2,22%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 371.337.000.

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Κέκροψ (+3,26%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία 0,15, από 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 17.027.010 (ΚΟ) μετοχές της Lavipharm (+19,83%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 51.081.030 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας. Το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 17.027.010 (ΚΟ) μετοχές, με νέα ονομαστική αξία μετοχής 0,30, μετά και την αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής 1,1600 ευρώ.