Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, 11:54
Τελευταία ενημέρωση: 13:14

-A +A

Κίνηση προς τις 850 μονάδες στο ΧΑ, η άνοδος συνεχίζεται

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, 11:54
Τελευταία ενημέρωση: 13:14
Κίνηση προς τις 850 μονάδες στο ΧΑ, η άνοδος συνεχίζεται
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η σημαντική βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές εν μέσω προσπάθειας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο αλλά και οι νέες ελπίδες για συντεταγμένο Brexit, δίνει ώθηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο που συνεχίζει να «χτίζει» πάνω στο θετικό momentum που έχει δημιουργήσει το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες.

Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει δεκτό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε στο Λευκό Οίκο, σε μια ακόμη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον εμπορικό πόλεμο, κάτι που δίνει ώθηση σ' όλους τους διεθνείς δείκτες.

Χθες και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν εκ νέου ανοδικά με τον Dow Jones να πλησιάζει τις 26.500 μονάδες, ενώ σήμερα ράλι έκαναν οι ασιατικοί δείκτες, με τον Hang Seng στο +2,34% και τον Nikkei 225 +1,15%. Μέσα σ' αυτό το κλίμα θετικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον DAX της Φρανκφούρτης θα δίνει τον παλμό με ισχυρή άνοδο και υπέρβαση των 12.300 μονάδων.

Εντός αυτού του κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει λόγους θετικής ανάγνωσης των εγχώριων εξελίξεων ύστερα από την ιστορική επιτυχία αυτής της εβδομάδας τόσο μέσω της επανέκδοσης του 10ετούς, όσο και μέσω της δημοπρασίας έντοκων γραμματίων, κινείται εκ νέου ανοδικά. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που παίρνει ώθηση από το σχέδιο «Ηρακλής» το Χ.Α. ενισχύεται για 5η συνεδρίαση στις έξι τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να πλησιάζει και το όριο των 850 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 845 μονάδες με άνοδο 0,71%, ενώ σε καλύτερο τέμπο έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων κινείται ο τζίρος που φτάνει στα 22 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «αν δεν υπάρξει εμπλοκή από το εξωτερικό πιθανολογούμε υπέρ μιας νέας βραχυπρόθεσμης ανοδικής προσπάθειας. Ενδιάμεσο σημείο αντίστασης είναι οι 860 μονάδες».

Οι τράπεζες ύστερα από τα χθεσινά κέρδη έως 5,45% ξεχωρίζουν και σήμερα με την Alpha Bank να ενισχύεται 3,94%, την Εθνική +3,92%, Eurobank +3,14% και Πειραιώς +2,83%. Καλή είναι η εικόνα και στον ευρύτερο FTSE 25 όπου ελάχιστοι τίτλοι είναι σε ήπια αρνητικό έδαφος.

Ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 3% η ΔΕΗ, ενώ θετικά κινούνται τίτλοι όπως Cenergy Holdings (ανάληψη σημαντικών έργων στο εξωτερικό), Aegean Airlines, Fourlis, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ κ.α. Προσπάθεια αντίδρασης λαμβάνει χώρα και στον Mid Cap, όπου οι περισσότεροι τίτλοι ενισχύονται, όμως ο χώρος στιγματίζεται από το νέο μεγάλο άδειασμα στον τίτλο της MLS που υποχωρεί 26% (έφτασε έως το -28,47%) στα 2,18% που είναι νέα χαμηλά 4ετίας!

Από εκεί και πέρα, η AVAX – που χθες ανακοίνωσε την ανάληψη τριών σημαντικών έργων στο εξωτερικό αξίας 740 εκατ. ευρώ – ενισχύεται άνω του 6%, ενώ κέρδη άνω του 3% έχουν MIG, Attica Bank και Intrakat. Επίσης, ανοδικά κινούνται μετοχές όπως Intralot, Intracom Holdings, Παπουτσάνης, AS Company, Quest Συμμετοχών κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 49 μετοχές ενισχύονται έναντι 27 που υποχωρούν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα