Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές παρά τον εμπορικό πόλεμο

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές παρά τον εμπορικό πόλεμο

Προσπάθεια ανάκαμψης κάνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το σερί απωλειών και την υποχώρηση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 σε χαμηλό 2,5 μηνών χθες, καθώς η εμπορική διένεξη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.

Σήμερα ωστόσο, ο Stoxx 600 κινείται ξανά σε θετικό έδαφος, ενισχυμένος κατά 0,33% στις 371,74 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς του να εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,4% και κινείται στις 11.893 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,2% στις 7.202 μονάδες, όπως και ο CAC στο Παρίσι που βρίσκεται στις 5.245 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,4%. Ανοδικά κινείται και ο ευρωπαϊκός Νότος, με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη να κερδίζει 0,8% και να βρίσκεται στις 9.151 μονάδες, ενώ ο και τον FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο κινείται θετικά, στις 20.074 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,4%..

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τζανγκ Χανχούι χαρακτήρισε ως «γυμνή οικονομική τρομοκρατία» την πρόκληση εμπορικών διενέξεων, όταν ερωτήθηκε σχετικά σε ενημέρωση Τύπου.

«Το να προκαλούνται με αυτόν τον τρόπο, εσκεμμένα, εμπορικές διενέξεις, είναι γυμνή οικονομική τρομοκρατία, οικονομικός σοβινισμός, οικονομικός εκφοβισμός», είπε συγκεκριμένα.

Στην Ευρώπη, μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Γερμανία αποκάλυψε πως οι περισσότεροι Γερμανοί δεν βλέπουν την Κραμπ–Καρενμπάουερ ως ικανή να διαδεχτεί την Άγγελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει πως επτά στους 10 Γερμανούς (70%) πιστεύουν ότι η Κραμπ–Καρενμπάουερ δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναλάβει το αξίωμα. Μάλιστα, θέλουν να παραμείνει η Μέρκελ στη θέση αυτή μέχρι το 2021.

Νωρίτερα σήμερα, σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους τα ασιατικά χρηματιστήρια, στον απόηχο των νέων πιέσεων που ασκήθηκαν στη Wall Street.