Ισχυρή άνοδος στο ΧΑ εν αναμονή της ετυμηγορίας της Fitch

Ισχυρή άνοδος στο ΧΑ εν αναμονή της ετυμηγορίας της Fitch

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά για 8η συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνοντας μάλιστα σε νέα υψηλά 61 μηνών καθώς «έπιασε» τα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014, παίρνοντας ισχυρή ώθηση τόσο από τις ευρωπαϊκές αγορές που κάνουν ράλι αντίδρασης, όσο από εγχώριους θετικούς καταλύτες, εν αναμονή και της ετυμηγορίας του οίκου Fitch το βράδυ.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω ανατροφοδοτούμενου αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τους πωλητές να αποδυναμώνονται ή να υποχρεώνονται σε αναδίπλωση θέσεων, καθώς η αγορά κινείται σε ακάθεκτο ανοδικό momentum και τον πρώτο μήνα του 2020.

Σήμερα το βράδυ έχουμε την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου Fitch, με την αγορά να δείχνει συγκρατημένα... θετική προσμονή, με δείκτες και μετοχές να κλείνουν πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα και την πρώτη που θα γίνει έχοντας ένα κυβερνητικό δείγμα σχεδόν εφτά μηνών, διάστημα ικανό για να δώσει στίγμα, αντιθέτως με τις προηγούμενες αξιολογήσεις, που ήταν πολύ κοντά στις εκλογές.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αναβάθμιση των προοπτικών – outlook της Ελλάδος από σταθερή σε θετική, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε (από Δευτέρα) κατά πόσο κάτι τέτοιο θα είναι «bonus» για τους long στο Χ.Α. ή αν έχει προεξοφληθεί.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 948,64 μονάδες με άνοδο 1,01%, έχοντας κινηθεί μόνο σε θετικό έδαφος, με χαμηλό στις 941,47 μονάδες (+0,24%) και υψηλό στις 949,20 μονάδες (+1,07%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,24 εκατ. ευρώ με τα 6,95 εκατ. ευρώ, ήτοι το 11,23% να είναι πακέτα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.365,84 μονάδες με άνοδο 0,70%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 883,56 μονάδες με άνοδο 0,28%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε με νέο ράλι +2,72% στις 1.298,59 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,54%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,30%, ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε στο +0,45%, ενώ ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 3,44%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 3,49% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,18%, ενώ ο Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο 8,65%.

Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μεικτή ενώ ξεχώρισε μόνο η Πειραιώς με άνοδο 2,15%, ενώ στον ευρύτερο Large Cap, κέρδη άνω του 3% είχε η ΔΕΗ, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Fourlis.

Εξαιρετική η εικόνα του μεσαίου χώρου, όπου με ράλι άνω του 9% έκλεισαν οι MIG και AVAX, άνω του 5% η Intrakat, στο +4,96% η Quest Συμμετοχών, ενώ κέρδη είχαν και οι ΟΛΘ, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, Attica Bank, Κρι Κρι, Κέκροπας και Profile. Στο σύνολο της αγοράς 85 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 31 που υποχώρησαν.