Ισχυρές πιέσεις σε Aegean – Autohellas άλλαξαν το κλίμα στο ΧΑ

Ισχυρές πιέσεις σε Aegean – Autohellas άλλαξαν το κλίμα στο ΧΑ

Επέστρεψαν οι πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλάζοντας το κλίμα, καθώς κλιμακώθηκαν απότομα οι πιέσεις στις δύο μετοχές του ομίλου Βασιλάκη Aegean Airlines και Autohellas, οι οποίες καταγράφουν σημαντικές απώλειες με τη δεύτερη να χάνει άνω του 12%, ενώ ο Γ.Δ. βρίσκεται λίγο πάνω από τις 600 μονάδες.

Η μετοχή της Aegean Airlines υποχωρεί άνω του 4% έχοντας κατέλθει στα 4,63 ευρώ, ενώ η Autohellas καταγράφει απώλειες 13,51% έχοντας πέσει στα 3,33 ευρώ, με ισχυρό όγκο που ξεπερνά τα 620 χιλ. τεμάχια.

Το «χτύπημα» που δέχεται φέτος ο ελληνικός τουρισμός είναι τεράστιο με τους δύο ομίλους να έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από κάθε άλλη εισηγμένη από τις τουριστικές αφίξεις, κάνοντας το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θυμίζουμε πως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το αν και με ποιο τρόπο θα υπάρξει στήριξη του κράτους στην Aegean Airlines, ενώ η εταιρεία από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε κάποια δρομολόγια σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό, τα οποία θα πυκνώσει από τις 25 Μαΐου.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. πλέον έχει κατέλθει στις 606 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,64%, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 613,13 μονάδες (+0,43%). Η αξία συναλλαγών σε μέτριο τέμπο, διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Πλέον η εικόνα στον Large Cap είναι αλλαγμένη με την πλειονότητα των τίτλων σε πτώση, ενώ πλην της Aegean, απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Viohalco, Motor Oil και ΕΛΠΕ.

Στήριγμα στο Γ.Δ. στις 600 μονάδες δίνουν οι Fourlis, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική και ΕΥΔΑΠ που κινούνται θετικά. Στον Mid Cap, πλην της Autohellas, πτωτικά κινούνται και οι MIG, AVAX, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Πλαίσιο, Έλτον, Ικτίνος, ΟΛΘ κ.α. ενώ θετικά κινούνται οι Intrakat, Ολυμπιακή Τεχνική, Κέκροπας και Quest Συμμετοχών. Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς, με 54 μετοχές σε πτώση και 34 σε άνοδο.