Η επάνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου έφερε ισχυρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Η επάνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου έφερε ισχυρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση ισχυρής πτώσης διόρθωσης ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η επάνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου λόγω των νέων προκλήσεων της Τουρκίας, οδήγησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις μετοχών, με το Γενικό Δείκτη να πέφτει στις 637,39 μονάδες με απώλειες 2,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 5,40%. 

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, οδηγώντας τα ελληνικά ομόλογα σε περαιτέρω πτώση, με το 10ετές να πέφτει σε νέα ιστορικά χαμηλά. 

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά, έχοντας υψηλό στο άνοιγμα στις 647,45 μονάδες (-0,62%) και χαμηλό στις 636,19 μονάδες (-2,35%), ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,5 εκατ. ευρώ.  O FTSE 25 έκλεισε στις 1.511,65 μονάδες με πτώση – διόρθωση 2,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε εκ νέου τις 300 μονάδες κλείνοντας στις 297,02 μονάδες με απώλειες 5,40%. 

Η ελληνική αγορά προέρχονταν από το ράλι αντίδρασης της προηγούμενης εβδομάδας οπότε υπήρχαν κέρδη προς κατοχύρωση. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. κέρδισε 4,12% την περασμένη εβδομάδα, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,11%, ο Mid Cap έκλεισε στο +4,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +6,67%. 

Όπως και να ‘χει, σε μια ημέρα ήπιας ανόδου για τις ευρωπαϊκές αγορές και με τον DAX στην περιοχή των 13.100 μονάδων και όχι μακριά – σε ποσοστό – από τα ιστορικά υψηλά του, το Χ.Α. λόγω και των κερδών της περασμένης εβδομάδας εύκολα κύλησε σε πτώση – διόρθωση. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει αύριο και προσεχώς η αγορά, πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη οι 637 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη (κρατήθηκαν οριακά), ενώ η διάσπασή της θα οδηγήσει εκ νέου προς τις 630 μονάδες. Στον αντίποδα, οι 644 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση, που μια κατοχύρωσή της θα φέρει κίνηση προς τις 655 μονάδες. 

Στο χώρο των τραπεζών, στην κορυφή των πιέσεων έκλεισε η Εθνική που υποχώρησε κατά 6,62%, η Eurobank έκλεισε στο -6,03%, η Attica Bank -5,38%, η Alpha Bank -4,22% και η Πειραιώς -3,88%. Στον ευρύτερο Large Cap, απώλειες άνω του 4% είχαν οι ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, άνω του 3% έχασαν οι Viohalco, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος, ενώ πιέσεις δέχτηκαν και οι Aegean Airlines, ΟΠΑΠ, Lamda Development κ.α. Άμυνες με οριακά θετικό πρόσημο έβγαλαν οι ΟΤΕ και Coca Cola HBC. 

Στον Mid Cap, απώλειες 6,41% είχε η Intracom Holdings, άνω του 5% έχασαν οι MIG και Attica Bank, άνω του 4% οι Profile και Intrakat, ενώ αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν και οι Cenergy Holdings, Ολυμπιακή Τεχνική, Έλτον, Ικτίνος, Πλαίσιο και ΙΑΣΩ. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητας και κέρδη είχαν μετοχές όπως Παΐρης, Ελγέκα, Πλαστικά Κρήτης, Pasal, Entersoft, Byte Computer, Briq Properties και Centric, ενώ ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι CPI, Frigoglass, Intralot, Ιατρικό Αθηνών, Ιντερτέκ, Κέκροπας, ΕΚΤΕΡ, Αλουμύλ, Έλαστρον, Lavipharm, Κυριακούλης, Μύλοι Κεπενού, Unibios κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 85 μετοχές υποχώρησαν έναντι 41 που ενισχύθηκαν.  

Διαβάστε Περισσότερα