«Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα - Χάνει 30% έναντι του ευρώ το 2020

«Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα - Χάνει 30% έναντι του ευρώ το 2020

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος στις συναλλαγές της Τρίτης στο κλίμα που διαμορφώνουν τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση που επικρατεί στην τουρκική οικονομία.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα έως και 1% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έχοντας καταγράψει απώλειες άνω του 27% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και άνω του 30% έναντι του ευρωπαϊκού μέσα στο 2020.

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και το καθεστώς Ερντογάν δεν θα μπορεί να εμποδίσει για πολύ ακόμα την κατρακύλα. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν τη Δευτέρα τουλάχιστον 800 εκατ. δολάρια σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη συντριβή της τουρκικής λίρας, την ώρα που τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας είναι αρνητικά και επομένως δεν υπάρχουν άλλες άμυνες.

Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία βιώνει μία συναλλαγματική κρίση πολύ χειρότερη από του 2018, όταν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είχαν φτάσει στα άκρα με αφορμή την υπόθεση φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Αναλυτές σημειώνουν ότι σήμερα τα μέτωπα είναι πολλαπλά ενώ η πιθανότητα εκλογής του Τζο Μπάιντεν αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας έσπασε χθες το ψυχολογικό φράγμα των 8 λιρών και σήμερα έχει ενισχυθεί έως τις 8,1639 λίρες/δολάριο που είναι νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα, ενώ η ισοτιμία ευρώ/λίρας έφτασε έως τις 9,6418 λίρες/ευρώ, επίσης ιστορικό χαμηλό της λίρας.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και φυσικά στο αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.