Γενικευμένη διόρθωση διεθνώς, πτώση άνω του 2% στο Χ.Α.

Γενικευμένη διόρθωση διεθνώς, πτώση άνω του 2% στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η απρόσμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας λόγω των νέων απειλών από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου για νέους – πιο αυξημένους – δασμούς σε πληθώρα κινεζικών προϊόντων, άλλαξε ραγδαία την εικόνα στις αγορές, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση – διόρθωση Κίνα και Ευρώπη.

Οι μετοχές στην Κίνα και ευρύτερα στην Ασία πιέστηκαν σημαντικά, χάνοντας έως και 6,5% της αξίας τους, ενώ ισχυρή πτώση καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους DAX, CAC 40 και FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρούν άνω του 2%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πολύ καιρό, δεδομένου ότι οι αγορές πήγαιναν… τραίνο, χωρίς διόρθωση εδώ και πολλές εβδομάδες.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο ισχυρές πιέσεις δέχεται και το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έτσι κι αλλιώς αναζητούσε αφορμή για διόρθωση μετά τα ισχυρότατα κέρδη του Απριλίου και του πρώτου 4μήνου 2019.

Με αιχμή τις τράπεζες, που υποχωρούν έως 6,85%, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 755 μονάδες με πτώση 2,43%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς υποχωρεί 6,85%, άνω του 4% χάνουν οι Alpha Bank και Εθνική, ενώ η Eurobank υποχωρεί 2,57%.

Στο χώρο του FTSE 25 καμιά μετοχή δεν βρίσκεται σε θετικό έδαφος, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί. Απώλειες άνω του 4% καταγράφει ο ΟΛΠ, άνω του 3% χάνουν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και Grivalia Properties, ενώ άνω του 2% υποχωρούν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος κ.λπ.

Καθολική πτώση και στο χώρο του Mid Cap με την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος να χάνει 4,63%, άνω του 3% υποχωρούν οι AVAX, Intralot, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ ισχυρές είναι οι πιέσεις σε τίτλους όπως MIG, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings, MLS, Κρι Κρι κ.α.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως στο σύνολο της αγοράς μόλις 10 μετοχές ενισχύονται έναντι 78 που υποχωρούν χαμηλότερα.